Glossary of terms used on this site

Search for glossary terms (regular expression allowed)
Term Main definition
parasitaire ziekte
Ziekte door een parasiet. Een parasiet is een plantaardig of dierlijk organisme dat zich ten koste van een ander levend organisme (de gastheer) voedt.
Hits - 445
PEGI

Pan European Game Information, afgekort PEGI, is een Europees leeftijdsclassificatiesysteem. Aan de hand van leeftijds- en inhoudspictogrammen op de hoezen van computer- en videospellen geeft het PEGI-systeem informatie aan ouders en opvoeders over mogelijke ongepaste elementen in games, zoals geweld, seks, discriminatie. Het Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media (NICAM) en het Britse Video Standards Council (VSC) verzorgen voor het PEGI-systeem.

Hits - 450
persoonsgebonden budget

Een persoonsgebonden budget (pgb) is een bedrag waarmee u zelf uw zorg kunt regelen. Er zijn twee soorten pgb’s. Het pgb-AWBZ is voor persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding of kortdurend verblijf. Het pgb-Wmo is voor wie hulp nodig heeft om thuis te kunnen blijven wonen.

Hits - 426
PGO

Periodiek gezondheidsonderzoek. Contactmoment waarop de JGZ het kind/de jongere ziet om de gezondheid, groei en ontwikkeling van het kind/de jongere te monitoren en te begeleiden.

Hits - 541
Synonyms - pgo's
Prevalentie
De prevalentie is het aantal personen dat een bepaalde ziekte heeft op een bepaald moment (puntprevalentie) of in een bepaalde periode (bijvoorbeeld jaarprevalentie).
Hits - 467
Prezies
Het PREZIES-netwerk is het meetsysteem van zorginfecties in ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra.
Hits - 463
provinciaal gefinancierde jeugdzorg

Zorg zoals deze bedoeld en beschreven is in de Wet op de Jeugdzorg (2005). Dit is zorg die primair bedoeld is voor jongeren tot 18 jaar en hun ouders bij opgroei- en opvoedingsproblemen van geestelijke, sociale of pedagogische aard die de ontwikkeling naar volwassenheid belemmeren.

Hits - 440
PSA

PSA is een eiwit dat door de prostaat wordt aangemaakt en onder normale omstandigheden in kleine hoeveelheden (microgrammen per liter) in het bloed terecht komt. Bij zowel goedaardige als kwaadaardige afwijkingen van de prostaat stijgt het gehalte PSA in het bloed.

Hits - 552
pulmonale vorm

TBC in de longen

Hits - 431

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn