Over de Dienst Gezondheid & Jeugd

Over de Dienst Gezondheid & Jeugd

Wij vinden ons bestaansrecht in de behoefte van de samenleving in goede gezondheid te kunnen leven, te leren en te ontwikkelen.

Dit krijgt in het begin van de 20e eeuw wettelijke verankering in de vorm van de eerste Gezondheids- en Leerplichtwet. Verschillende voorgangers van de Dienst Gezondheid & Jeugd gaven door de jaren heen, met steeds wisselende namen, invulling aan deze maatschappelijke eisen en wensen.

What’s in a name?

Maar of we nu Bureau voor Vaccinatie (1854), Gemeentelijke Geneeskundige Dienst (1918), Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst Zuid-Holland-Zuid (1994), Regionaal Bureau Leerplicht en Voortijdig Schoolverlaten (2009) of Dienst Gezondheid & Jeugd (2013) heten, de naam van onze organisatie is eigenlijk van secundair belang. Wat wel telt is wat door de jaren heen altijd hetzelfde is gebleven; onze betrokkenheid.

De betrokkenheid - bij de maatschappij als geheel, de inwoners, ons vakgebied en elkaar- is de constante factor door de jaren heen. Wij tonen het steeds weer. Ieder uur van de dag. Overal in onze regio. En niet zonder reden. Het is het fundament onder ons werk dat tot doel heeft de inwoners in deze regio gezonder te maken en hen ontwikkelingskansen te bieden.

We verstaan ons vak

Door onderzoek en praktijkervaring verkregen inzichten over de domeinen jeugd, onderwijs, maatschappelijke zorg en publieke gezondheid zorgen ervoor dat wij ons vak verstaan. En deze vakbekwaamheid zetten wij op ieder schaalniveau in. Voor het collectief - bijvoorbeeld in tijden van crises wanneer de volksgezondheid in gevaar is-, voor het individu - voor persoonlijke vragen en ondersteuning- en ter ondersteuning van onze partners. Wij bewaken de kwaliteit van instellingen en instituties, zodat de inwoners van de gemeenten waarvoor we werken er met een gerust hart gebruik van kunnen maken. En wij monitoren de gezondheid van onze inwoners en de mate waarin ze zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun leven, zodat we hierop kunnen anticiperen en hierin adviseren.

Verbinding

Net als onze voorgangers in de 19e en 20e eeuw gaan we voor het maken van het verschil. Voor het bereiken van resultaten. En natuurlijk doen we dit niet alleen. Duurzame verandering bereik je alleen gezamenlijk. Wij werken dan ook nauw samen met vele (semi-)publieke instanties die zich richten op de domeinen jeugd, onderwijs, maatschappelijke zorg en publieke gezondheid. Wij stellen alle organisaties in staat om nog effectiever en efficiënter te kunnen handelen, wat bijdraagt aan het realiseren van onze missie: het bewaken, beschermen en bevorderen van de publieke gezondheid en het creëren van ontwikkelingskansen voor de inwoners van de regio Zuid-Holland Zuid.

Dienst logo payoff

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn