Buitenwater en uw gezondheid

Wat zijn de risico's met zwemmen in buitenwater?

Sommige mensen hebben na het zwemmen last van jeuk, huiduitslag of hoofdpijn. Die klachten kunnen door het zwemwater komen. Planten, algen, bacteriën of andere organismen in het water kunnen gezondheidsklachten bij de mens veroorzaken. Ook honden die in het water zwemmen, kunnen er last van hebben.

We adviseren om direct contact met slootwater te vermijden, ook vanwege het (zeer kleine) risico op de een infectie met leptospirose-bacteriën. Deze bacteriën worden door ratten uitgescheiden. Sproei uw tuin niet met slootwater. Mocht u toch contact hebben met slootwater, gebruik dan beschermende kleding, waaronder rubber handschoenen en laarzen. Laat geen voedsel of afval achter omdat ratten hier op af kunnen komen. Overlast van ratten kan gemeld worden aan de afdeling plaagdierbeheersing van de gemeente.

Het grootste gevaar voor zwemmers is echter niet de waterkwaliteit, maar vooral het zwemmen of springen op onveilige locaties. Scheepvaart, stromingen en objecten in het water vormen daarbij de grootste bedreigingen. Zwemmen in rivieren en kanalen is zeer gevaarlijk door de scheepvaart en de stroming van het water. Ga alleen zwemmen op de officiële zwemplekken.

Waar vindt u actuele informatie over het zwemwater?
Actuele informatie over de kwaliteit van het zwemwater kunt u vinden op zwemwater.nl. Heeft u vragen of heeft u dode dieren of feces gesignaleerd in het buitenwater? Tijdens het zwemseizoen kunt u bellen met de zwemwatertelefoon (0800 - 90 36). Neem bij ernstige klachten altijd contact op met uw huisarts. 

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn