Binnenmaas

Een blik op Binnenmaas  
Binnenmaas is één van de vijf gemeenten op het eiland Hoeksche Waard in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, ten zuiden van havenstad Rotterdam. Binnenmaas telde op 1 januari 2014 bijna 29.000 inwoners en is daarmee de grootste gemeente van de Hoeksche Waard. De gemeente Binnenmaas bestaat uit de dorpen Puttershoek, Maasdam, Mijnsheerenland, Westmaas, Heinenoord en ’s-Gravendeel. De gemeente is vernoemd naar de Binnenbedijkte Maas, een afgedamde tak van de Maas die geheel binnen de gemeentegrenzen ligt.

De Sint Anthoniepolder, gelegen in de gemeente Binnenmaas, is de enige polder in de huidige Hoeksche Waard die niet overstroomd raakte tijdens de Sint Elisabethsvloed van 1421. Daardoor is Sint Anthoniepolder in het bezit van het oudste kerkje op de Hoeksche Waard. Dominee Schmidt, de vader van Annie M.G. Schmidt, had hier begin 20e eeuw zijn eerste standplaats.

In de zomer (1e zaterdag van juni) wordt de Biwanto (Binnenmaas Wandeltocht) tussen de dorpen van de gemeente gehouden.

Aantal inwoners en leeftijdsopbouw
De gemeente Binnenmaas telde op 1 januari 2014 28.862 inwoners op een gebied van 75 km² . Ruim een vijfde van de bevolking in Binnenmaas (22%) is tussen de 0 en 20 jaar oud, 58% is in de leeftijd van 20-65 jaar en 21% is 65 jaar of ouder. De grijze druk (de omvang van de groep 65 plussers gerelateerd aan het aantal 20- tot 64-jarigen in de bevolking) is in Binnenmaas hoger dan in Nederland (34% ten opzichte van 29%). De groene druk (de omvang van de groep 0- tot 19-jarigen gerelateerd aan het aantal 20- tot 64 jarigen in de bevolking) is gelijk aan Nederland (38%).

Etniciteit
Bijna één op de tien inwoners van Binnenmaas is allochtoon (9%). Daarvan is 40% niet-Westers. In Nederland is het percentage allochtonen ruim twee keer hoger (21%).

Sociaaleconomische status
In Binnenmaas is het opleidingsniveau van de inwoners vergelijkbaar met Zuid-Holland Zuid. In vergelijking met Nederland heeft Zuid-Holland Zuid minder hoogopgeleiden (29% tov 34%).

Bevolkingsprognose
De bevolking van Binnenmaas zal in de komende jaren met 1% licht dalen tot 28.600 inwoners in 2025. In de bevolkingssamenstelling komen grotere veranderingen naar boven. De groepen van 0- tot 20-jarigen en 20- tot 65-jarigen zullen beiden met 8% afnemen. De groep oudere inwoners van 65 jaar en ouder zal groeien met 27% en de groep van 85-plussers groeit met 63%. De vergrijzing heeft allerlei maatschappelijke gevolgen, onder andere op het gebied van de gezondheidszorg en de ouderenzorg.

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn