Hardinxveld-Giessendam

Een blik op Hardinxveld-Giessendam 
De gemeente Hardinxveld-Giessendam heeft een oppervlakte van ruim 19 km². De gemeente is ontstaan uit de vroegere gemeenten Hardinxveld en Giessendam, die in 1957 werden samengevoegd. Het dorp Hardinxveld is één van de oudste dorpen van de Alblasserwaard.

Voor de aanleg van de Betuweroute werd in 1997 eerst een grondig bodemonderzoek uitgevoerd langs het tracé in Hardinxveld-Giessendam. Tijdens dat onderzoek stuitte men op enkele archeologische vondsten, waaronder het 7500 jaar oude skelet van een vrouw, dat terstond Trijntje gedoopt werd. Het is het oudste skelet dat tot nu toe in Nederland is opgegraven. Het dorp leeft voor een aanzienlijk deel van de aannemerij en de scheepsbouw.

Aantal inwoners en leeftijdsopbouw
De gemeente Hardinxveld-Giessendam telde op 1 januari 2014 17.758 inwoners; zo’n 930 inwoners per vierkante kilometer, dat is twee keer zo veel als Nederland met ongeveer 450 inwoners per vierkante kilometer. Van de inwoners van Hardinxveld-Giessendam is ruim een kwart tussen de 0 en 20 jaar oud, 56% tussen de 20 en 65 jaar en 17% is 65 jaar en ouder. De leeftijdsverdeling in Hardinxveld-Giessendam is ongeveer vergelijkbaar met die in Nederland. De grijze druk (de omvang van de groep 65 plussers gerelateerd aan het aantal 20- tot 65- jarigen in de bevolking) is in Hardinxveld-Giessendam 30%, vergelijkbaar met Nederland (29%). De groene druk (de omvang van de groep 0- tot 19-jarigen gerelateerd aan het aantal 20- tot 64- jarigen in de bevolking) is duidelijk hoger (48%) dan de Nederlandse groene druk (38%).

Etniciteit
Van de inwoners van Hardinxveld-Giessendam is 5% allochtoon. Daarvan heeft 43% een niet-westerse achtergrond. In Hardinxveld-Giessendam wonen in vergelijking met Nederland minder allochtonen (5% ten opzichte van 21%).

Sociaaleconomische status
In Hardinxveld-Giessendam is het percentage inwoners met een laag opleidingsniveau (Lager Onderwijs, MAVO, Lager Beroeps Onderwijs)  hoger dan in Zuid-Holland Zuid (41% ten opzichte van 32%).

Bevolkingsprognose
Het aantal inwoners van Hardinxveld-Giessendam zal tot 2025 met 3% licht groeien naar 18.300 inwoners. De leeftijdsverdeling zal daarnaast ook veranderen. De gemeente krijgt in deze periode te maken met een vergrijzende bevolking. De groep inwoners van 65 jaar en ouder zal sterk groeien, namelijk met 23%. De groep van 85-plussers neemt met 39% toe. De groep 0- tot 20-jarigen en 20- tot 65-jarigen zullen respectievelijk afnemen met 7% en toenemen met 2%. De vergrijzing heeft allerlei maatschappelijke gevolgen, onder andere op het gebied van de gezondheidszorg en de ouderenzorg.

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn