Adviezen Vaccinatiegraad

De vaccinatiegraad in Hardinxveld-Giessendam is laag. De Dienst Gezondheid & Jeugd adviseert Hardinxveld-Giessendam om het huidige beleid, waarbij extra aandacht is voor het ondersteunen van een overwogen beslissing rondom vaccinatie, voort te zetten.

Vaccinatiegraad in Hardinxveld-Giessendam is laag
De vaccinatiegraad in Hardinxveld-Giessendam is laag. De meeste gemeenten in Nederland hebben een vaccinatiegraad boven de 95% op 2-jarige leeftijd voor zowel DKTP (Difterie, Kinkhoest, Tetanus en Poliomyelitis) als BMR (Bof, Mazelen, Rodehond). In Hardinxveld-Giessendam is de vaccinatiegraad 84% voor DKTP en 84% voor BMR. Een hoog vaccinatiepercentage is belangrijk om de verspreiding van genoemde infectieziekten te voorkomen. Een vaccinatiegraad van 90-95 % (verschilt per ziekte) wordt als minimum beschouwd om zogenoemde groepsimmuniteit te creëren, waarmee het ontstaan van epidemieën kan worden voorkomen. Zowel in Nederland als in Zuid-Holland Zuid is de vaccinatiegraad boven de 90%. Hardinxveld-Giessendam heeft echter een lagere vaccinatiegraad. De vaccinatiegraad is altijd al laag geweest in Hardinxveld-Giesendam.

Huidig beleid
In Nederland wordt door middel van vrijwillige vaccinatie een hoge vaccinatiegraad bereikt. Alle kinderen krijgen vanuit het RIVM een oproep om zich te laten vaccineren op het consultatiebureau. Op het consultatiebureau wordt aan gezinnen van reformatorisch gezindte extra aandacht gegeven aan de besluitvorming rondom vaccineren. Landelijk informatiemateriaal bevat informatie over de achtergronden van vaccinatie en tips hoe de besluitvorming ondersteund kan worden.

Advies aan de gemeente Hardinxveld-Giessendam
Zet het huidige beleid voort, waarbij extra aandacht is voor het ondersteunen bij het nemen van een overwogen beslissing.

Bronnen

 • Gezondheid in zicht, RVTV 2010, GGD Zuid –Holland Zuid
 • Gezondheidsmonitor Volwassenen & Ouderen 2012, Dienst Gezondheid & Jeugd ZHZ
 • Hart J. de, Geloven binnen en buiten verband, 2014, SCP
 • Ruijs H., Acceptance of Vaccination among Orthodox Protestants in The Netherlands, 2012, Radboud Universiteit Nijmegen
 • Vaccinatiegraad Rijksvaccinatieprogramma Nederland, verslagjaar 2013

Contactinfo

 • 078 - 770 85 00
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  Karel Lotsyweg 40
  Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn