Korendijk

Een blik op Korendijk
Korendijk is één van de vijf gemeenten op het eiland Hoeksche Waard in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, ten zuiden van de havenstad Rotterdam.  Korendijk is op 1 januari 1984 ontstaan door een samenvoeging van de gemeenten Goudswaard, Nieuw-Beijerland, Piershil en Zuid-Beijerland. Het eiland Tiengemeten hoort ook bij Korendijk. De gemeente heeft ruim 10.000 inwoners. Met zo’n 100 inwoners per vierkante kilometer is Korendijk de dunstbevolkte gemeente van Zuid-Holland Zuid. Nederland telt zo’n 450 inwoners per vierkante kilometer. Het gemeentehuis staat in Piershil.De naam van de gemeente is bij de gemeentelijke herindeling oorspronkelijk voorgesteld als 'Coorndijck'. Deze naam komt van het oudste gedeelte van de nieuwe gemeente, namelijk de polder 'de Oude Korendijk' van de vroegere gemeente Goudswaard. De ruwaard van Putten gaf ergens in het begin van de 15e eeuw opdracht een nieuw coornland te bedijken, dat toen de naam 'de Coorndijck' kreeg.

Aantal inwoners en leeftijdsopbouw
De gemeente Korendijk telde op 1 januari 2014 10.702 inwoners. Een kwart van de bevolking in Korendijk is tussen de 0 en 20 jaar oud, 57% is in de leeftijd van 20-65 jaar en 19% is 65 jaar of ouder. De groene druk (de omvang van de groep 0-19 gerelateerd aan het aantal 20-64 jarigen in de bevolking) is in Korendijk hoger dan in Nederland (42% ten opzichte van 38%). De grijze druk (de omvang van de groep 65-plussers gerelateerd aan het aantal 20-64 jarigen in de bevolking) in Korendijk is iets hoger dan in Nederland (31% ten opzichte van 29%).

Etniciteit

Ongeveer één op de twintig (6%) van de inwoners van Korendijk is allochtoon. Daarvan heeft een derde een niet-westerse achtergrond. In Korendijk wonen relatief gezien veel minder allochtonen dan gemiddeld in Nederland (6% ten opzichte van 21%).

Sociaaleconomische status
In Korendijk is het opleidingsniveau van de inwoners vergelijkbaar met Zuid-Holland Zuid. In vergelijking met Nederland heeft Zuid-Holland Zuid minder hoogopgeleiden (29% tov 34%).

Bevolkingsprognose
De Korendijkse bevolking zal in de komende jaren met 4% afnemen tot 10.300 inwoners in 2025. In de leeftijdsverdeling gaan grote verschuivingen optreden. De groep inwoners van 65 jaar en ouder zal groeien met 36%. De groep van 85-plussers groeit met 84%. Deze vergrijzing heeft allerlei maatschappelijke gevolgen, onder andere op het gebied van de gezondheidszorg en de ouderenzorg. De groepen 0- tot 20-jarigen en 20- tot 65-jarigen zullen juist afnemen met respectievelijk 18% en 10%. Korendijk behoort daarmee tot de gemeenten met de grootste groei van 65-plussers en grootste krimp van 0-65 jarigen in de gehele regio Zuid-Holland Zuid.

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn