Leerdam

Een blik op Leerdam
Leerdam is een gemeente die het Groene Hart met het Gelderse rivierenlandschap verbindt en is gelegen in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. Het stadje Leerdam ligt aan de rivier de Linge in het midden van de driehoek die de snelwegen A2, A15 en A27 vormen.

Leerdam is nationaal en internationaal bekend als glasstad Vanaf de 18e eeuw werd het stadsleven sterk beïnvloed door de glasfabriek en de houtindustrie. De huidige Glasfabriek Leerdam is internationaal bekend als de ‘Royal Leerdam’. Ook is Leerdam bekend om z’n Leerdammer kaas, die in het dorp Schoonrewoerd gemaakt wordt. De gemeente Leerdam bestaat uit vier kernen; de stad Leerdam, de dorpen Kedichem en Schoonrewoerd en het buurtschap Oosterwijk.

Aantal inwoners en leeftijdsopbouw
De gemeente Leerdam telde op 1 januari 2014 20.590 inwoners en heeft een oppervlakte van 35 km²; nog geen 600 inwoners per vierkante kilometer, dat is hoger dan in Nederland (ongeveer 450 inwoners per vierkante kilometer). Een kwart van de bevolking in Leerdam is jonger dan 20 jaar, 57% is 20-65 jaar en 18% is 65 jaar of ouder. De grijze druk (de omvang van de groep 65-plussersgerelateerd aan het aantal 20- tot 64-jarigen in de bevolking) in Leerdam is iets hoger dan in Nederland als geheel (31% ten opzichte van 29%). De groene druk (de omvang van de groep 0 tot 20-jarigen gerelateerd aan het aantal 20- tot 64-jarigen in de bevolking)bedraagt in Leerdam 42% en is daarmee hoger dan Nederland (38%).

Etniciteit
Ongeveer 22% van de inwoners van Leerdam is allochtoon, waarvan tweederde een niet-westerse achtergrond heeft. Leerdam is vergelijkbaar met Nederland (21% allochtonen). Wel is het percentage Turken in Leerdam het hoogst (9%) van de regio Zuid-Holland Zuid (3%) en hoger dan in Nederland (2%).

Sociaaleconomische status
In Leerdam is het percentage inwoners met een laag opleidingsniveau (Lager Onderwijs, MAVO, Lager Beroeps Onderwijs)  (38%) hoger dan in Zuid-Holland Zuid (32%).In vergelijking met Nederland heeft Zuid-Holland Zuid minder hoogopgeleiden (29% tov 34%).

Bevolkingsprognose
De bevolking van Leerdam zal in de nabije toekomst met 1% stijgen naar 20.700 inwoners in 2025. De gemeente krijgt in deze periode te maken met een vergrijzende bevolking. De groep inwoners van 65 jaar en ouder zal het sterkst groeien, namelijk met 29%. De groep van 85-plussers zal met 25% stijgen. De groep 0- tot 20-jarigen en20- tot 65-jarigen zullen respectievelijk met 12% en 4% afnemen. De vergrijzing heeft allerlei maatschappelijke gevolgen, onder andere op het gebied van de gezondheidszorg en de ouderenzorg.

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn