Molenwaard

Een blik op Molenwaard
Molenwaard is één van de zes gemeenten van de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. Molenwaard is op 1 januari 2013 ontstaan door samenvoeging van de gemeenten Graafstroom, Liesveld en Nieuw-Lekkerland. Gelegen in het noorden van de Alblasserwaard herbergt zij ongeveer 29.000 inwoners op een oppervlakte van circa 126 km².  De noordgrens wordt gevormd door de rivier de Lek.Molenwaard is een echte plattelandsgemeente en dankt haar naam aan de talloze windmolens die op haar grondgebied staan, waaronder de befaamde Kinderdijkse molens. Op haar grondgebied ontspringt het riviertje de Alblas annex de Graafstroom. 

De gemeente heeft een sterke orthodox-protestantse inslag, onder andere af te lezen aan de dominantie van de confessionele partijen in de lokale politiek, en wordt tot de Bijbelgordel gerekend.

De gemeente heeft als eerste gemeente in Nederland de ambitie om een gemeente zonder gemeentehuis te worden. Binnen het vernieuwde dienstverleningsconcept staat digitale dienstverlening en fysieke dienstverlening op locatie (thuis, dorpskern etc.) centraal. Dit betekent dat inwoners en ondernemers niet langer naar een fysiek loket van de gemeente in een gemeentehuis hoeven te gaan.

Aantal inwoners en leeftijdsopbouw

De gemeente Molenwaard telde op 1 januari 2014 29.032 inwoners. Van hen is 29% tussen de 0 en 20 jaar oud, ruim de helft (55%) 20 tot 65 jaar en 16% is 65 jaar of ouder. De leeftijdsverdeling in Molenwaard is daarmee jonger vergeleken met Nederland (respectievelijk 23%, 60% en 17%). De grijze druk (de omvang van de groep 65 plussers gerelateerd aan het aantal 20- tot 65- jarigen in de bevolking) is in Molenwaard 27%, iets lager dan Nederland (29%). Molenwaard heeft met 54% de hoogste groene druk van Zuid-Holland Zuid (de omvang van de groep 0- tot 20-jarigen gerelateerd aan het aantal 20- tot 64- jarigen in de bevolking) en is daarmee ook fors hoger vergeleken met Nederland (38%).

Etniciteit
Van de inwoners van Molenwaard is 5% allochtoon. Daarvan heeft ruim een derde een niet-westerse achtergrond. In Molenwaard wonen in vergelijking met Nederland minder allochtonen (5% ten opzichte van 21%).

Sociaaleconomische status

In Molenwaard is het percentage inwoners met een hoog opleidingsniveau lager dan in Zuid-Holland Zuid en Nederland (25% in Molenwaard tov 29% in Zuid-Holland Zuid en 34% in Nederland).

Bevolkingsprognose
Het aantal inwoners van Molenwaard zal tot 2025 ongeveer gelijk blijven. De leeftijdsverdeling zal wel sterk veranderen. De gemeente krijgt in deze periode te maken met een vergrijzende bevolking. De groep inwoners van 65 jaar en ouder zal sterk groeien, namelijk met 38% en behoort daarmee tot de vier gemeenten in Zuid-Holland Zuid met de grootste stijging van 65-plussers. De groep van 85-plussers in Molenwaard neemt met 108% toe, en is daarmee de grootste toename in Zuid-Holland Zuid. De groep 0- tot 20-jarigen en 20- tot 65-jarigen zullen respectievelijk met 18% en 1% afnemen. De vergrijzing heeft allerlei maatschappelijke gevolgen, onder andere op het gebied van de gezondheidszorg en de ouderenzorg.

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn