Oud-Beijerland

Een blik op Oud-Beijerland
Oud-Beijerland is één van de vijf gemeenten op het eiland Hoeksche Waard in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, ten zuiden van havenstad Rotterdam.Oud-Beijerland telt bijna 24.000 inwoners en is een agrarische gemeente, maar ook een forensendorp. Het heeft bovendien een regionale centrumfunctie. Het dorp is gelegen aan het Spui en aan de Oude Maas en heeft een jachthaven. In Oud-Beijerland zijn drie van de vier middelbare scholen van de Hoeksche Waard gevestigd: CSG Willem van Oranje, het Hoeksch Lyceum en het Actief College.

Oud-Beijerland is gesticht in 1559 als Beijerland door Graaf Lamoraal van Egmont. Beijerland is vernoemd naar Sabina van Beieren, de vrouw van Graaf Lamoraal van Egmont. In 1582 veranderde de naam in Oud-Beijerland, ter onderscheiding van het nieuwe dorp Nieuw-Beijerland dat enkele kilometers westwaarts werd gesticht.

Aantal inwoners en leeftijdsopbouw
De gemeente Oud-Beijerland telde op 1 januari 2014 23.715 inwoners. Een kwart van de bevolking in Oud-Beijerland is tussen de 0 en 20 jaar oud, 58% is in de leeftijd van 20-65 jaar en 18% is 65 jaar of ouder. De grijze druk (de omvang van de groep 65-plussers gerelateerd aan het aantal 20-64 jarigen in de bevolking) in Oud-Beijerland is hetzelfde als Nederland (29%). De groene druk (de omvang van de groep 0-19 gerelateerd aan het aantal 20-64 jarigen in de bevolking) is in Oud-Beijerland hoger dan in Nederland (43% ten opzichte van 38%).

Etniciteit
Ongeveer één op de tien inwoners (9%) van Oud-Beijerland is allochtoon. Daarvan heeft ruim een derde een niet-westerse achtergrond. In Oud-Beijerland wonen relatief gezien veel minder allochtonen dan gemiddeld in Nederland (9% ten opzichte van 21%).

Sociaaleconomische status
In Oud-Beijerland is het opleidingsniveau van de inwoners vergelijkbaar met Zuid-Holland Zuid. In vergelijking met Nederland heeft Zuid-Holland Zuid minder hoogopgeleiden (29% tov 34%).

Bevolkingsprognose
De Oud-Beijerlandse bevolking zal in de komende jaren met 4% afnemen tot 22.700 inwoners in 2025. In de leeftijdsverdeling gaan verschuivingen optreden. De groep inwoners van 65 jaar en ouder zal groeien met 31%. De groep van 85-plussers groeit met 39%. Deze vergrijzing heeft allerlei maatschappelijke gevolgen, onder andere op het gebied van de gezondheidszorg en de ouderenzorg. De groepen met 0- tot 20-jarigen en 20- tot 65-jarigen zullen juist afnemen met respectievelijk 20% en 8%. Oud-Beijerland behoort daarmee tot de gemeenten met de grootste krimp onder de 0-65 jarigen in de gehele regio Zuid-Holland Zuid.

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn