Strijen

Een blik op Strijen
Strijen is één van de vijf gemeenten op het eiland Hoeksche Waard in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, ten zuiden van havenstad Rotterdam. De gemeente Strijen bestaat uit de dorpen Strijen, Cillaarshoek, De Klem, Mookhoek en Strijensas.Strijen is de oudste gemeente in de Hoeksche Waard. De plaats en zijn omgeving kennen een lange geschiedenis. Van 1167 tot 1459 maakte Strijen deel uit van de Heerlijkheid Strijen en Putten. Uiteindelijk werd zij als Strijensche Waard in de Zuid-Hollandse Waard opgenomen. De naam Strijen is afkomstig van de gelijknamige rivier, ooit een belangrijke handelsroute tussen de grote rivieren Schelde, Maas en Rijn.

Aantal inwoners en leeftijdsopbouw
De gemeente Strijen telde op 1 januari 2014 8.683 inwoners. Een vijfde van de bevolking in Strijen is tussen de 0 en 20 jaar oud, 60% is in de leeftijd van 20-65 jaar en 19% is 65 jaar of ouder. De grijze druk (de omvang van de groep 65-plussers gerelateerd aan het aantal 20-64 jarigen in de bevolking) in Strijen is iets hoger (30%) als Nederland (29%). De groene druk (de omvang van de groep 0-19 gerelateerd aan het aantal 20-64 jarigen in de bevolking) is in Strijen iets lager dan in Nederland (36% ten opzichte van 38%).

Etniciteit
Ongeveer (8%) van de inwoners van Strijen is allochtoon. Daarvan heeft ruim een derde een niet-westerse achtergrond. In Strijen wonen relatief gezien veel minder allochtonen dan gemiddeld in Nederland (8% ten opzichte van 21%).

Sociaaleconomische status
In Strijen is het opleidingsniveau van de inwoners vergelijkbaar met Zuid-Holland Zuid. In vergelijking met Nederland heeft Zuid-Holland Zuid minder hoogopgeleiden (29% tov 34%).

Bevolkingsprognose
De Strijense bevolking zal in de komende jaren met 1% licht groeien tot zo’n 8.800 inwoners in 2025. In de leeftijdsverdeling gaan grotere verschuivingen optreden. De groep inwoners van 65 jaar en ouder zal groeien met 38%. De groep van 85-plussers groeit fors met 77%. Deze vergrijzing heeft allerlei maatschappelijke gevolgen, onder andere op het gebied van de gezondheidszorg en de ouderenzorg. De groep met 0- tot 20-jarigen zal juist sterk krimpen met 20%. Strijen behoort daarmee tot de drie gemeenten met de grootste krimp in Zuid-Holland Zuid. De groep 20- tot 65-jarigen blijft stabiel.

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn