Publieke gezondheidszorg vluchtelingen

De toenemende stroom vluchtelingen die Nederland bereikt en ook binnen de regio Zuid-Holland wordt opgevangen maakt dat gemeenten (mogelijk) op korte of op langere termijn te maken krijgen met een nieuwe groep inwoners. Naast de zorg voor huisvesting, krijgen gemeenten ook te maken met een groep inwoners die relatief veel gezondheidsproblemen kent. De Dienst Gezondheid & Jeugd (voorheen GGD) ondersteunt de gemeente op het gebied van publieke gezondheid.

Taken Dienst Gezondheid & Jeugd
De Dienst Gezondheid & Jeugd heeft verschillende taken op het gebied van publieke gezondheidszorg voor zowel vluchtelingen in de crisisnoodopvang, vluchtelingen in een asielzoekerscentrum als voor vluchtelingen met een verblijfsvergunning (statushouders).

(crisis)noodopvang
In de afgelopen maanden hebben meer mensen asiel aangevraagd in Nederland dan in eerdere jaren. Asielzoekers worden naast de reguliere COA-opvanglocaties ook opgevangen in tijdelijke gemeentelijke crisisnoodopvanglocaties. Hier verblijven mensen maximaal 2 maal 72 uur. In noodopvanglocaties verblijven mensen enkele weken tot maanden.

Wanneer vluchtelingen worden ondergebracht op een crisisnoodopvanglocatie adviseert de Dienst Gezondheid & Jeugd over infectiepreventie-maatregelen en technische hygiënezorg. Wij spelen een rol wat betreft gezondheidszorg op het  gebied van specifieke infectieziekteklachten, zoals tuberculose en scabiës (schurft). Daarnaast geven we voorlichting aan medewerkers en bewoners over infectieziekten.

Infectieziektebestrijding
Bij aankomst op de opvanglocatie worden de vluchtelingen via een korte gezondheidscheck gevraagd naar algemene gezondheidsklachten en naar medicatiegebruik. Dit wordt doorgegeven aan de huisarts. Na de screening is de huisarts verantwoordelijk voor de medische zorg. Via de GHOR is er nauwe samenwerking met de  eerstelijnszorg.

Technische hygiënezorg
Het team Technische Hygiëne Zorg (THZ) van de Dienst Gezondheid & Jeugd adviseert bij de inrichting van (crisis)opvanglocaties voor vluchtelingen. Indien gewenst kan de Dienst Gezondheid & Jeugd advies op maat geven. Het belangrijkste is (verspreiding van) infectieziekten te voorkomen. Op basis van de Hygiënerichtlijnen LCHV kijken we wat van toepassing is voor de (nood)opvang van vluchtelingen.

Langdurige zorg asielzoekerscentrum en statushouders
Naast de taken die de Dienst Gezondheid & Jeugd verricht op het gebied van crisisnoodopvang kunnen wij ook een rol in de langdurige opvang voor asielzoekers en vergunningshouders vervullen op het gebied van:

 • Jeugdgezondheidszorg (JGZ)
 • Infectieziektepreventie en –bestrijding
 • Jaarlijkse hygiënecontrole van voorzieningen in asielzoekerscentra
 • Gezondheidsbevordering op diverse thema’s, zoals seksuele gezondheid en voorlichting over de Nederlandse gezondheidszorg.

Deze taken worden uitgevoerd op basis van een overeenkomst van het COA met GGD GHOR Nederland. Het volledige takenpakket van de GGD en een overzicht van de volledige gezondheidszorg aan asielzoekers staat in de factsheet gezondheidszorg voor asielzoekers.

Infographic PGA en vergunninghouders kl

klik op de afbeelding voor een vergroting

Meer informatie
De Dienst Gezondheid & Jeugd heeft naar aanleiding van alle beschikbare informatie over langdurige (gezondheidszorg) 
kennis en aandachtspunten voor gemeenten gebundeld in een factsheet. Via het rechtermenu vindt u overige gerelateerde documenten en websites.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contactinfo

 • 078 - 770 85 00
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  Karel Lotsyweg 40
  Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn