Coronavirus: gedragsmaatregelen en welbevinden, regio ZHZ

maandag 11 mei 2020

Meting 1 Resultaten panel en social media onderzoek april 2020

Afgelopen donderdag (6 mei j.l.) zijn de landelijke resultaten van een grootschalig onderzoek van de RIVM-gedragsunit en GGD’en onder 90.000 mensen gepubliceerd. Naast landelijke cijfers is het voor dit onderzoek mogelijk om regionale cijfers te tonen. De GGD Zuid-Holland Zuid heeft voor de regio Zuid-Holland Zuid onderzocht hoe inwoners de coronacrisis ervaren.

De resultaten van de regio ZHZ zijn erg vergelijkbaar met de resultaten op landelijk niveau. Maatregelen zoals geen handen schudden, in de elleboog hoesten/niezen en papieren zakdoekjes gebruiken wordt door 74%-100% van de respondenten in ZHZ opgevolgd. Anderhalve meter afstand houden is soms lastig. 78% van de respondenten in ZHZ geeft aan dat bij het boodschappen doen mensen te dichtbij komen.
Daarnaast geeft 70% van de respondenten aan dat mensen te dichtbij kwamen bij het naar buiten gaan om te werken, in NL is dit 65%. Een derde van de respondenten vindt het (heel) moeilijk om zoveel mogelijk thuis te blijven en niet op bezoek te gaan bij 70-plussers. In ZHZ acht 58% het (zeer) waarschijnlijk dat ze anderen besmetten als ze zelf het coronavirus zouden hebben, in NL is dit 52%. De aanwezigheid van het coronavirus heeft invloed op de mentale gezondheid van de inwoners van ZHZ. Ruim een derde geeft aan (veel) meer angstig, somber, gestrest en eenzaam te zijn geworden. Eén op de vijf heeft (veel) meer slaapproblemen dan voorheen. Ook leefstijl verandert door de maatregelen. De helft van de respondenten in ZHZ beweegt/sport (veel) minder en 20% eet (veel) minder gezond. Qua middelengebruik geeft 13% van de respondenten in ZHZ aan (veel) minder alcohol te drinken, in NL is dit 18%. Van de respondenten In ZHZ die tabak gebruiken geeft 33% aan (veel) meer te zijn gaan gebruiken, in NL is dit 28%.Momenteel is er veel draagvlak voor de getroffen maatregelen. Echter, dit zal afnemen als de maatregelen nog zes maanden worden aangehouden. Vooral de maatregelen 'zoveel mogelijk thuisblijven' (43% afname), 'beperkt bezoek ontvangen' (40% afname) en 'niet op bezoek gaan bij 70-plussers' (34% afname) kunnen op minder draagvlak rekenen.

Benieuwd naar alle resultaten? Lees dan de factsheet.

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn