Gezond ontbijten, ook en juist in coronatijd

woensdag 04 november 2020

Deze week schuiven landelijk meer dan een half miljoen kinderen aan tafel voor het Nationaal Schoolontbijt. In Zuid-Holland Zuid doen ook weer een groot aantal scholen mee. Het Schoolontbijt is een mooi moment om stil te staan bij het belang van gezond en met aandacht ontbijten. Zeker nu. Maar liefst een kwart van de Nederlanders ontbijt niet dagelijks. En van degenen die wel ontbijten, doet 55% dat voor de tv of social media.

Deze week doen 65 scholen in Zuid-Holland Zuid mee aan het Nationaal Schoolontbijt. Alle kinderen krijgen een ontbijtpakket, met onder andere volkorenbrood, groente en fruit. Door samen te ontbijten leren ze dat ontbijten niet alleen gezond is, maar ook gezellig en lekker.

Zeker het afgelopen half jaar is weer gebleken hoe belangrijk een gezonde leefstijl is. Een gezond voedingspatroon, met een goed ontbijt als start van de dag, helpt om gezond en fit te blijven. GGD-adviseur publieke gezondheid Jill Picauly: "Een goed ontbijt bestaat uit producten uit de schijf van vijf, zoals fruit, noten, volkorenbrood, ontbijtgranen, zuivel en, helemaal-van-nu, groente. Ook is het belangrijk met aandacht te eten. Dan ben je eerder verzadigd en het voorkomt snaaien later op de dag. Nu je dagritme er misschien anders uitziet is het verleidelijk tv te kijken, met social media bezig te zijn of te werken tijdens het ontbijt. Maar het is belangrijk samen aan tafel te eten, zonder afleiding. Zeker voor wie kinderen heeft, want als ouder heb je invloed op het eetgedrag van je kind."

"Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders niet anders zijn gaan kopen, koken en eten in coronatijd", aldus GGD-adviseur publieke gezondheid Hanne Bookelmann. "Zo'n 83% van de Nederlanders heeft hetzelfde eetpatroon aangehouden. Het merendeel, ongeveer 70%, is ook niet meer of vaker gaan eten, blijkt uit onderzoek van het voedingscentrum. Ongezond eetgedrag is vaak jarenlang ingesleten en lastig te veranderen. 1 op de 10 Nederlanders heeft zich voorgenomen hier verandering in aan te brengen in coronatijd. De tijd die veel mensen nu over hebben, en het wegvallen van sociale druk van collega's om toch dat koekje of die taart te nemen, bieden kansen. Voor gezonde en lekkere recepten biedt het Menu van de week van het Voedingscentrum inspiratie."

De GGD ZHZ zorgt er samen met gemeenten in de regio op allerlei manieren voor dat er in beleid en uitvoering aandacht is voor gezonde voeding en leefstijl. Met maatschappelijke organisaties, bedrijfsleven en gemeenten wordt op dit moment ook de mogelijkheid van (lokale) preventieakkoorden onderzocht, om het stimuleren van een gezonde leefstijl kracht bij te zetten.

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn