Programma Nu Niet Zwanger krijgt een vervolg na succesvolle start

woensdag 08 juli 2020

Vandaag tekenden de wethouders van Dordrecht, Zwijndrecht, de GGD en ketenpartners een convenant waarin is vastgelegd dat zij actief met het programma blijven werken.

Programma Nu Niet Zwanger krijgt vervolg na succesvolle start
De gemeenten Dordrecht en Zwijndrecht, GGD ZHZ en samenwerkingspartners tekenen convenant en zetten volgende stap.

Wel of niet zwanger worden? Een kindje krijgen is bijzonder, maar brengt ook een grote verantwoordelijkheid mee. Met het programma Nu Niet Zwanger helpen hulpverleningsinstanties kwetsbare mensen een bewuste keuze te maken over het moment van hun kinderwens, zodat zij niet onbedoeld zwanger raken. Wethouders Ronald de Meij (Zwijndrecht) en Rik van der Linden (Dordrecht) en Karel van Hengel, directeur van de Dienst Gezondheid & Jeugd, tekenden samen met andere samenwerkingspartners een convenant waarin is vastgelegd dat zij actief met het programma blijven werken.

Een gesprek over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie
Iedereen is zelf verantwoordelijk voor zijn of haar keuzes met betrekking tot een kinderwens en anticonceptiegebruik. Maar sommige situaties overkomen mensen.

“Natuurlijk wil ik nu niet zwanger worden, dat kan ik er nu helemaal niet bij hebben!” sprak een cliënt in de daklozenopvang tijdens een gesprek over haar kinderwens.

Vaak maken kwetsbare mensen namelijk geen keuze, maar zien zij zichzelf ineens met een zwangerschap geconfronteerd. Dat gesprek om erachter te komen of iemand bewust zwanger wil worden, begint bij de direct betrokken hulpverlener zelf. Inmiddels hebben zich sinds de start van het programma in 2019 al meer dan 10 organisaties aangesloten. Deze hulpverleningsinstanties stellen een aandachtsfunctionaris aan die wordt opgeleid door de GGD ZHZ en vervolgens zelf collega's traint. Ieder kwartaal vinden intervisiegesprekken plaats waar casussen worden besproken, waar men een hulpvraag kan stellen en van elkaar kan leren.

82% stelt een zwangerschap uit
De aanpak draait om intensieve begeleiding van (potentiële) ouders die te maken hebben met een combinatie van problemen. Zoals: psychiatrische problemen, verstandelijke beperking, verslaving, dakloosheid en/of schulden. De aandachtsfunctionaris gaat het gesprek aan met mensen in de vruchtbare leeftijd. De eerste resultaten laten zien dat maar liefst 82% van de mensen in het programma vrijwillig kiest voor anticonceptie en een zwangerschap uitstelt. Zij maken hiermee bewust de keuze om in hun huidige situatie niet zwanger te willen worden.

De gemeenten Dordrecht en Zwijndrecht, GGD ZHZ en ketenpartners zijn blij dat het gesprek nu actief gevoerd wordt en gaan met vertrouwen de verdere samenwerking aan.

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn