Schoolverzuim na de zomervakantie / thuisquarantaine

maandag 31 augustus 2020

Voor zover mogelijk gaan de scholen weer open en gaan kinderen en jongeren weer klassikaal de lessen volgen. Uiteraard gaat dat volgens de vastgestelde richtlijnen en wij verwijzen daarvoor naar de informatie die scholen daarover delen met ouders en jongeren, alsmede de websites van de rijksoverheid.

Algemene info onderwijs (Rijksoverheid)
Thuisquarantaine (Rijksoverheid)

Thuisquarantaine en schoolverzuim
Ouders en leerlingen ouder dan 12 jaar die op vakantie zijn geweest in een oranje of rood reisgebied wordt dringend geadviseerd om na thuiskomst 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Kinderen van 4 tot en met 12 jaar mogen wel naar school, kinderopvang en aan sportactiviteiten deelnemen, tenzij zij gezondheidsklachten hebben.

Voor kinderen die vanwege dit dringende thuisquarantaine advies direct na de zomervakantie niet naar school kunnen, is het doen van een verzuimmelding door de school bij de leerplichtambtenaar in deze situatie niet nodig. Het belang van de volksgezondheid is hierbij doorslaggevend. Te allen tijde moet worden voorkomen dat kinderen naar school gaan terwijl ze in thuisquarantaine moeten blijven. Scholen worden opgeroepen om zoveel als mogelijk in overleg te treden met ouders en kinderen om te bezien welke mogelijkheden er zijn om in deze gevallen vanuit de thuisquarantainesituatie afstandsonderwijs mogelijk te maken.

Hieronder staan de regels met betrekking tot het wel/niet melden van schoolverzuim beschreven. Twijfelt u, of wilt u graag overleggen, neem dan contact op met uw leerplichtconsulent.

Verzuim melden voor basisscholen en scholen voor speciaal (basis)onderwijs
Sinds 8 juni gelden voor basisscholen en speciaal (basis)onderwijs de normale regels voor het melden van verzuim.

Thuisquarantaine: niet melden bij DUO

Blijft een kind thuis vanwege corona-gerelateerde gezondheidsklachten of thuisquarantaine, dan hoeft de school hier géén verzuimmelding van te doen bij DUO. Scholen bekijken samen met ouders en kinderen of afstandsonderwijs ook mogelijk is.

Verzuim melden voor voortgezet onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs
Vanaf het nieuwe schooljaar 2020-2021 gaan leerlingen in het voortgezet (speciaal) onderwijs weer volledig naar school. De normale regels van het melden van verzuim gelden weer.

Fysiek onderwijs: melden verplicht

Voor het onderwijsprogramma op school moet u ongeoorloofd verzuim melden, op de manier die u gewend bent.

Afstandsonderwijs: melden verplicht

Volgens de wet mag een school voor een deel van de onderwijstijd aan afstandsonderwijs doen. In het servicedocument voor schoolbesturen (rijksoverheid.nl) staan de voorwaarden. Voor het online onderwijs binnen het verplichte onderwijsprogramma en voor een leerling georganiseerd onderwijsprogramma gelden dezelfde regels voor verzuim melden als bij fysiek onderwijs.

Thuisquarantaine: niet melden bij DUO

Blijft een leerling thuis vanwege corona-gerelateerde gezondheidsklachten of thuisquarantaine, dan hoeft de school hier géén verzuimmelding van te doen bij DUO. Scholen bekijken samen met ouders en leerlingen of afstandsonderwijs ook mogelijk is.

Verzuim melden voor middelbaar beroepsonderwijs
Het mbo blijft in studiejaar 2020-2021 een combinatie van fysiek, online en afstandsonderwijs geven. Als het verplichte onderwijsprogramma ook uit online of afstandsonderwijs bestaat, moeten scholen ook daarvan het ongeoorloofd verzuim melden.

Fysiek en afstandsonderwijs: melden verplicht

Voor het online of afstandsonderwijs binnen het verplichte onderwijsprogramma en voor een student georganiseerd onderwijsprogramma gelden dezelfde regels voor verzuim melden als bij fysiek onderwijs.

Thuisquarantaine: niet melden bij DUO

Blijft een student thuis vanwege corona-gerelateerde gezondheidsklachten of thuisquarantaine, dan hoeft de school hier géén verzuimmelding van te doen bij DUO. MBO-instellingen bekijken samen met de jongeren of afstandsonderwijs ook mogelijk is.

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn