Soa Poli jaarcijfers en resultaten onderzoek Seks onder de 25e

woensdag 06 juni 2018

De Soa Poli jaarcijfers 2017 en de resultaten van het onderzoek Seks onder je 25e zijn bekend. Deze rapporten geven goed inzicht hoe de regio ervoor staat op het gebied van seks en soa’s.
Een belangrijke bevinding uit de Soa Poli jaarcijfers 2017 is dat het aantal soa-consulten is gestegen naar 18.644 (waarvan 14.114 gezien in de regio Rotterdam-Rijnmond). Het vindpercentage is gestegen van 19,4% naar 20,9%. De stijging is voor een groot deel te verklaren, doordat prioriteit wordt gegeven aan mensen met het hoogste risico op een soa.

In 2017 zijn meer mensen getest nadat ze door een (ex) partner gewaarschuwd waren dat ze mogelijk een soa zouden hebben Het vindpercentage van een soa bij deze ‘gewaarschuwden’ is 34%. En verder zijn mannen die seks hebben met mannen goed voor bijna een derde van het aantal consulten. Bij deze groep zijn 42 hiv-infecties vastgesteld.De jaarcijfers zijn van het Regionaal Centrum voor Seksuele Gezondheid zuidelijk Zuid-Holland (RCSG zZH). Dit is een samenwerkingsverband tussen de GGD-en Hollands Midden, Zuid-Holland Zuid en Rotterdam-Rijnmond.

Het Regionaal Centrum biedt aanvullende zorg en richt zich op groepen die verhoogd risico lopen op een soa of seksualiteitsproblemen, zoals jongeren tot 25 jaar, mensen met klachten die passen bij een soa, mensen die gewaarschuwd zijn etc. Bekijk het rapport en de infographic voor meer cijfers en bevindingen.

Seks onder je 25e
Het tweede rapport dat is uitgekomen is Seks onder je 25e. In 2016-2017 hebben zo’n 20.500 jongeren van 12 t/m 24 jaar op school of online een vragenlijst ingevuld over relaties en seks. Zo werden er bijvoorbeeld vragen gesteld over het gebruik van anticonceptie, kennis van jongeren over seksualiteit, zwangerschappen, sexting etc.
Opvallend is dat het percentage zwangerschappen in Rotterdam-Rijnmond hoger ligt dan het landelijke gemiddelde. Jongeren in Rotterdam zijn nog minder vaak (t.o.v. Nederland) tevreden over de informatie die zij hebben gekregen op school over seksualiteit. Ook is er betere voorlichting en meer onderzoek nodig over condoomgebruik en sexting.
Seks onder je 25e is een onderzoek door Rutgers en Soa Aids NL in samenwerking met de GGD Rotterdam-Rijnmond. Het onderzoek wordt eens in de vijf jaar uitgevoerd. Het is aanvullend op het landelijke onderzoek, waarin specifiek wordt ingegaan op de regio Rotterdam-Rijnmond.
Meer cijfers en opvallende resultaten vind je in de samenvatting van het onderzoek

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn