Tussenrapportage moestuinonderzoek GenX/PFOA in februari verwacht

dinsdag 12 december 2017

Het RIVM doet onderzoek naar de aanwezigheid van PFOA en GenX in gewassen van moestuinen in de omgeving van Chemours. Hiervoor heeft het RIVM diverse blad-, knol- en vruchtgewassen verzameld in 10 moestuinen in de buurt van het bedrijf. Het RIVM verwacht de tussenrapportage in februari op te leveren. Dan wordt duidelijk in hoeverre mensen met een moestuin in de buurt van Chemours groenten uit de tuin veilig kunnen eten.
De directe aanleiding voor het moestuinonderzoek was een onderzoek van de VU naar PFOA in bladeren en gras in de omgeving van Chemours. Experts van het RIVM en de VU concludeerden dat op basis van het verkennende onderzoek van de VU geen conclusies getrokken kunnen worden over gezondheidsrisico's bij het eten van groente en fruit uit de eigen moestuin. De betrokken overheden hebben daarop het RIVM verzocht om onderzoek te doen naar gewassen in moestuinen. Het doel van het onderzoek is te achterhalen hoeveel GenX en PFOA er in groenten en fruit zit en in hoeverre mensen met een moestuin in de buurt van Chemours deze veilig kunnen eten.

Het groente en fruit uit de moestuinen is inmiddels bemonsterd en door het laboratorium geanalyseerd. Het RIVM verwerkt op dit moment de meetgegevens zodat ze de onderzoeksvragen kunnen beantwoorden. De tussenrapportage komt dan in februari beschikbaar. In het voorjaar komt de eindrapportage beschikbaar.

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn