Tekort hepatitis A-vaccin

vrijdag 28 april 2017

Er is een tekort aan hepatitis A-vaccin in Europa. Dit komt door een grote vraag naar het vaccin: er is meer vraag naar vaccin dan geproduceerd wordt. De vaccins, die nog op de markt zijn, worden gegeven aan mensen die het hoogste risico lopen. Dit wordt zo geadviseerd door het RIVM en het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. We verwachten dat het hepatitis A-vaccin eind 2017 weer normaal verkrijgbaar is in Nederland.


Wat is het huidige advies bij dit tekort aan hepatitis A-vaccin?

 • Reizigers naar Turkije, Thailand en Zuid-Afrika krijgen steeds minder vaak hepatitis A. Reist u naar een van deze landen? Dan adviseren we tijdelijk géén hepatitis A-vaccinatie.
 • Een vaccinatie tegen hepatitis A bestaat uit een serie van twee prikken. Na één vaccinatie bent u minimaal 1 jaar beschermd en hoogstwaarschijnlijk 3 jaar. Daarom adviseren we tijdelijk geen tweede vaccinatie als de eerste vaccinatie korter dan 3 jaar geleden is gegeven.
 • Het is belangrijk om uw handen vaak te wassen op reis en goed op te letten wat u wel of niet kunt eten. Hierdoor kunt u het risico op hepatitis A verkleinen. 

  Informeer gerust als u hier meer vragen over heeft.

Contactinfo

 • 078 - 770 85 00
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  Karel Lotsyweg 40
  Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn