Nu Niet Zwanger

Actieve begeleiding, beginnend bij: een eerlijk gesprek met kwetsbare (potentiële) ouders over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie.

Angelique is 25 jaar en heeft een licht verstandelijke beperking. Zij heeft drie kinderen en de vierde is op komst. Na haar eerste kind heeft ze verschillende pogingen gedaan een nieuwe zwangerschap te voorkomen. Maar iedere keer als het anticonceptiemiddel bij de apotheek klaar lag had ze geen geld.

Het programma
Nu Niet Zwanger ondersteunt kwetsbare mensen om de regie te nemen over hun kinderwens. Hun leven is ingewikkeld. Dat kan komen door verslaving, illegaliteit, psychische problemen, verstandelijk beperking, of een combinatie ervan. Nadenken over een kinderwens en actie daarop ondernemen is dan moeilijk terwijl de geboorte van (meer) kinderen de (bestaande) problemen kan verergeren.

Nu Niet Zwanger wil cliënten en hulpverleners bewust maken van de kwetsbare situatie en de mogelijke gevolgen van een (volgende) zwangerschap. Door het bieden van maatwerk kan de cliënt de juiste ondersteuning krijgen die past bij hun situatie. Als hulpverleners het gesprek aangaan over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie krijgen (potentiële) ouders de kans afwegingen te maken over hun huidige situatie en kunnen zij tot een vrijwillige en gemotiveerde anticonceptiekeuze komen. Om zo een onbedoelde (ongepland of ongewenst) zwangerschap in deze fase van hun leven te voorkomen.

Laetitia is alleenstaand en heeft twee kleine kinderen. Zij wil wel anticonceptie gebruiken maar heeft zoveel aan haar hoofd dat het er niet van komt een afspraak bij de huisarts te maken. Als die afspraak eenmaal wel is gemaakt blijkt het recept ophalen voor haar een stap teveel. Meegaan naar de apotheek, de anticonceptie betalen en ook de begeleiding tot de plaatsing, zijn nodig om te zorgen dat Laetitia de gekozen anticonceptie ook daadwerkelijk gebruikt.

Scholing
Via het programma Nu Niet Zwanger (NNZ) krijgen hulpverleningsorganisaties een scholing voor aandachtsfunctionarissen aangeboden. Deze is gericht op het overdragen van kennis m.b.t. de methodiek van het project. Het gaat ook in op anticonceptiemiddelen en vaardigheden voor de gespreksvoering met cliënten. De aandachtsfunctionaris draagt opgedane kennis en vaardigheden over aan collega’s. Doel is dat hulpverleners zelf in gesprek gaan met hun (kwetsbare) cliënten over hun kinderwens en het toekomstbeeld dat zij daarbij hebben. Met de cliënt wordt besproken of het in deze fase van hun leven wenselijk is aan die kinderwens te voldoen en hoe deze, wanneer dit nu niet gewenst is, (tijdelijk) uit te stellen.

Inhoudelijk Coördinator
Wanneer een aandachtsfunctionaris stuit op een complexe casus waar hij of zij niet uitkomt kan worden opgeschaald naar de inhoudelijk coördinator. De inhoudelijk coördinator kan dan advies geven of de casus eventueel overnemen.

Deze coördinator is ook bereikbaar voor organisaties die een signaleringsfunctie hebben maar zelf geen hulpverleningsgesprekken voeren, bijvoorbeeld de huisarts, verloskundige en de kraamzorg. De coördinator kan dan de gesprekken met de cliënt op zich nemen.

Contact
Neem contact op met de GGD voor meer informatie via nunietzwanger@ggdzhz.nl. De GGD Zuid Holland Zuid voert het project Nu Niet Zwanger uit in opdracht van de gemeente Dordrecht en Zwijndrecht.

Landelijke website Nu Niet Zwanger
Infosheet Nu Niet Zwanger
Nu Niet Zwanger Inspiratiefilmpje
Informatieblad over de Algemene Verordening Gegevensbescherming - AVG

nu niet zwanger

 

 

 

 

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn