Bevolkingsopbouw

De totale demografische druk in de regio Zuid-Holland Zuid (ZHZ) is 72%. Dit is hoger dan de demografische druk in de rest van Nederland. De demografische druk in de regio ZHZ is toegenomen sinds 2009, dit komt vooral door een toename in de grijze druk.

DEFINITIE

Wat is demografische druk
Verschillen in bevolkingsopbouw binnen gebieden worden ook wel uitgedrukt in demografische druk: de optelsom van groene druk en grijze druk.  De demografische druk wordt ook wel de afhankelijkheidsgraad genoemd: de verhouding tussen het niet-economisch productieve deel van de bevolking en dat deel dat wel (potentieel) economisch actief is.

Groene druk
De groene druk geeft de verhouding aan tussen het totaal aantal personen van 0 tot en met 19 jaar enerzijds en de personen in de zogeheten ‘productieve leeftijdsgroep’ van 20 tot en met 64 jaar anderzijds. De groene druk is een maat voor ontgroening.

Grijze druk
De grijze druk geeft de verhouding aan tussen enerzijds het totaal aantal personen van 65 jaar of ouder en anderzijds de personen in de leeftijdsgroep van 20 tot en met 64 jaar. De grijze druk is een maat voor vergrijzing.

OMVANG

Grijze druk in regio ZHZ  toegenomen
Op 1 januari 2013 was de groene druk in de regio (ZHZ) 42% en de grijze druk 30%. Daarmee komt de totale demografische druk op 72%. Ten opzichte van 2009 is de groene druk stabiel gebleven. De grijze druk is toegenomen sinds 2009.  De totale demografische druk in de regio ZHZ is met 4% toegenomen sinds 2009.

Op 1 januari 2013 is de groene druk in de rest van Nederland 38% en de grijze druk 28%. De totale demografische druk in Nederland is 66%. De totale demografische in de regio ZHZ is groter dan in de rest van Nederland.

Tabel 1. Groene druk, grijze druk en totale demografische druk uitgedrukt in percentages in regio Zuid-Holland Zuid (ZHZ) en Nederland op 1 januari 2009 en 2013 (Bron: CBS-StatLine)

    Groene druk Grijze druk Totale demografische druk
Regio ZHZ 2009  42  26  68
  2013  42  30  72
         
Nederland 2009 39 25 64
  2013 38 28 66

Hoogste grijze druk in de Hoeksche Waard
De bevolkingsopbouw in de regio ZHZ verschilt tussen subregio’s en de afzonderlijke gemeenten. Zo heeft op 1 januari 2013 de Hoeksche Waard de hoogste grijze druk met 32% en de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden de hoogste groene druk met 46%. De gemeente Zwijndrecht kent de hoogste grijze druk (35%) en de gemeente Molenwaard de hoogste groene druk (54%).

Bronnen

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn