Etniciteit

Het percentage allochtonen in de regio Zuid-Holland Zuid (ZHZ) verschilt van 4% tot 29%. Op 1 januari 2016 was 17% van de inwoners uit de regio ZHZ allochtoon, wat neerkomt op 84.000 inwoners. In Dordrecht en Gorinchem is het percentage allochtonen hoger dan in Nederland (22%).

DEFINITIE

Allochtonen in Nederland
Gegevens over de omvang van etnische groepen in Nederland zijn veelal niet beschikbaar. Daarom wordt gebruikgemaakt van gegevens over allochtonen. Een allochtoon is volgens de definitie van het CBS een persoon van wie tenminste één ouder in het buitenland geboren is. Ook wordt onderscheid gemaakt naar westerse en niet-westerse allochtonen. Deze indeling is ingegeven door de grote verschillen in sociaaleconomische en culturele situatie tussen deze twee groepen. Niet-Westerse allochtonen zijn afkomstig van landen in Afrika, Latijns-Amerika en Azië (exclusief Indonesië en Japan) of Turkije.

OMVANG

Dordrecht en Gorinchem meeste allochtonen in ZHZ      
Het percentage allochtonen op 1 januari 2016 in de regio Zuid-Holland Zuid is 17%. In Nederland is dit percentage 22%. Dordrecht en Gorinchem liggen boven het landelijk gemiddelde met respectievelijk 29% en 25% allochtonen. Daarnaast hebben acht van de zeventien gemeenten een percentage allochtonen dat onder de 10% ligt. Zederik heeft met 4% het laagste percentage allochtonen, gevolgd door Molenwaard, Korendijk en Hardinxveld-Giessendam, met allen 6% allochtonen.

Etniciteit met name Turks, Marokkaans en Surinaams
Van de totale bevolking in Zuid-Holland Zuid is 3% Turks, 1% Marokkaans en 1% Surinaams. Opvallend is het hoge percentage Turken in Leerdam (9%), dat drie keer hoger is dan het regiogemiddelde van 3%. Ook het percentage Marokkanen in Gorinchem is hoger (5%) dan ZHZ (1%). In Dordrecht en Gorinchem woont het hoogste percentage niet-Westerse allochtonen, respectievelijk 18% en 15%.

Bronnen
-CBS-StatLine
-https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/bevolking/regionaal-internationaal/etniciteit

laatst herzien: november 2016

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn