Definitie Geboorte en sterfte

Onder geboorte wordt verstaan: bevalling, ongeacht de levensvatbaarheid van het kind of de kinderen. Sterfte wordt vaak uitgedrukt in een sterftecijfer per 10.000 inwoners waarbij de invloed van verschillen in samenstelling van de bevolking naar leeftijd en geslacht is uitgeschakeld.

Geboorte
Onder geboorte wordt verstaan: bevalling, ongeacht de levensvatbaarheid van het kind of de kinderen. De geboortestatistiek betreft geboorten uit vrouwen die ten tijde van de bevalling in het bevolkingsregister van een Nederlandse gemeente zijn opgenomen, ongeacht het land waar de bevalling heeft plaatsgevonden. Daarentegen worden bevallingen in Nederland van vrouwen die niet in een gemeentelijk bevolkingsregister zijn opgenomen niet meegeteld.

Sterfte
Sterfte wordt vaak uitgedrukt in een sterftecijfer per 10.000 inwoners waarbij de invloed van verschillen in samenstelling van de bevolking naar leeftijd en geslacht is uitgeschakeld. De functie van dit gestandaardiseerde sterftecijfer is de sterfte in verschillende jaren beter vergelijkbaar te maken. Dit speelt vooral als een bevolking door de jaren heen een verandering in leeftijdsopbouw doormaakt, bijvoorbeeld door vergrijzing.

Zuigelingensterfte
Onder zuigelingensterfte wordt verstaand: het aantal sterfgevallen onder zuigelingen onder één jaar dat in hetzelfde jaar is geboren, per 1000 levend geboren kinderen in dat jaar.

Kindersterfte
Kindersterfte is het aantal kinderen in de leeftijd van 1 tot en met 14 jaar dat sterft ongeacht de oorzaak, per 100.000 kinderen in die leeftijd. Het absolute aantal kinderen in de leeftijd van 1 t/m 14 jaar dat sterft is in Nederland zeer gering. Vandaar dat dit cijfer per 100.000 kinderen in die leeftijd wordt weergegeven. Soms wordt de kindersterfte ook wel aangegeven als het aantal kinderen per 1000 levendgeborenen dat sterft voor de leeftijd van 5 jaar.

Doodsoorzaak
De doodsoorzaak is de uiteindelijke oorzaak waardoor iemand overlijdt. Artsen moeten in Nederland bij overlijden een doodsoorzaakformulier invullen ten behoeve van de statistiek. Dat wordt verzameld in de CBS Doodsoorzakenstatistiek. Hierin zijn alle overleden inwoners van Nederland opgenomen, uitgesplitst naar leeftijd, geslacht en doodsoorzaak. De doodsoorzaken zijn gecodeerd volgens een coderingsmethodiek.

 

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn