Huishoudsamenstelling

De regio Zuid-Holland Zuid (ZHZ) kent op 1 januari 2016 in totaal 207.025 huishoudens. In drie jaar tijd is het aantal eenpersoonshuishoudens met 1.500 toegenomen en is het aantal eenoudergezinnen met 1.000 toegenomen. Eén derde van alle huishoudens is een eenpersoonshuishouden.

DEFINITIE

Huishoudsamenstelling 
De huishoudsamenstelling is de typering van een particulier huishouden op basis van de onderlinge relaties tussen personen binnen het huishouden.

Particuliere huishoudens en meerpersoonshuishoudens
Een particulier huishouden is een huishouden met één of meer personen die samen een woonruimte bewonen en zichzelf daar particulier, dus niet-bedrijfsmatig voorzien in de dagelijkse levensbehoeften.

Meerpersoonshuishoudens zijn alle huishoudens die uit twee of meer personen bestaan. Hierbij is onderscheid gemaakt tussen huishoudens van niet-gehuwde paren (met en zonder kinderen), huishoudens van gehuwde paren (met en zonder kinderen), eenouderhuishoudens en overige huishoudens (bijvoorbeeld samenwonende broers).

OMVANG 

Toename eenpersoons- en eenouderhuishoudens
De regio ZHZ kent een toename van eenpersoons- en eenouderhuishoudens. Op 1 januari 2016 waren er totaal 207.025 huishoudens in ZHZ, dit is een toename van 2.100 in drie jaar tijd. Het grootste deel van deze toename bestaat uit eenpersoonshuishoudens.

Een derde van alle huishoudens is een eenpersoonshuishouden
Op 1 januari 2016 is het percentage eenpersoonshuishoudens in de regio ZHZ is 32%. Dordrecht is de enige gemeente in ZHZ die met 39% (21.233 huishoudens) boven het landelijke gemiddelde van 38% uitkomt. De rest van de gemeenten liggen allemaal onder het landelijke gemiddelde, waarbij Giessenlanden met 24% het laagste percentage eenpersoonshuishoudens in de regio heeft. De Drechtsteden heeft het hoogste percentage eenpersoonshuishoudens (34%), de Hoeksche Waard heeft met 27% het laagste percentage. Het percentage eenpersoonshuishouders zal de komende jaren blijven groeien.

Toename aantal eenouderhuishoudens
Van 2013 tot 2016 is het aantal eenouderhuishoudens in Zuid-Holland Zuid met 1.000 toegenomen. Van eenoudergezinnen is bekend dat zij vaker te maken hebben met een lager inkomen, opvoedingsstress en psychische problemen.

Alblasserwaard-Vijfheerenlanden meeste grote huishoudens
Het percentage grote huishoudens (≥ 5 personen) is in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden hoger (9%) dan in de Drechtsteden (6%) en de Hoeksche Waard (6%). Met name Molenwaard (14%), Zederik (11%) en Hardinxveld-Giessendam (11%) kennen relatief grote huishoudens. In Molenwaard ligt dit bijna drie keer hoger dan landelijk (5%). Er is een lichte daling zichtbaar in het aantal huishoudens met vijf of meer personen.

Getrouwde mensen leven langer
Er is een verband tussen de samenstelling van een huishouden en gezondheid en zorg. Gehuwde mensen leven langer dan nooit-gehuwden en mensen die gescheiden of verweduwd zijn. Gescheiden mensen en leden binnen eenpersoonshuishoudens maken tevens meer gebruik van gezondheidszorg. In de regio ZHZ ervaart driekwart van de volwassenen hun gezondheid als (zeer) goed. Alleenwonende, gescheiden en verweduwde inwoners ervaren hun gezondheid minder vaak als (zeer) goed, respectievelijk 59%, 63% en 55%..
huishoudsamenstelling 2015

Bronnen
-
CBS-StatLine
-Gezondheidsmonitor Volwassenen & Ouderen 2012, Dienst Gezondheid & Jeugd ZHZ.
-Verweij A, Sanderse C, Beer J de. Huishoudsamenstelling samengevat. In: Volksgezondheid Toekomstverkenning, nationaal Kompas Volksgezondheid. Bilthoven: RIVM, Bevolking en economie\Huishoudsamenstelling, 22 maart 2010.

laatst herzien: november 2016

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn