Sociaaleconomische status

De sociaaleconomische statusscore(SES-score) is een getal dat de status in de wijk weergeeft. De SES-scores in de regio Zuid-Holland Zuid (ZHZ) zijn in 2010 voornamelijk gemiddeld en midden hoog.

Wat is sociaal economische status?
Naast biologische verschillen in bevolkingsopbouw bestaan er verschillen in opleiding, beroep en inkomen. Dit wordt ook wel maatschappelijke ongelijkheid genoemd. Deze ongelijkheid ontstaat doordat kennis, arbeid en bezit ongelijk verdeeld zijn over mensen. Naarmate mensen over meer of minder kennis, arbeid en bezit beschikken, nemen zij een hogere of lagere positie in de maatschappij in en scoren zij een hogere of lagere sociaaleconomische statusscore.

Sociaaleconomische statusscore in de regio ZHZ
Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) berekent voor elk postcodegebied in Nederland de sociaaleconomische status score. De statusscores bestaan uit vier gegevens:

 • het gemiddelde inkomen in een wijk;
 • het percentage mensen met een laag inkomen;
 • het percentage laag opgeleiden;
 • het percentage mensen dat niet werkt.

De statusscore is een getal dat de status in de wijk weergeeft. Hoe hoger de score is, des te hoger de status van de wijk. Bekijk het overzicht met de sociaaleconomische statusscore per postcodegebied in de regio ZHZ.

De SES-scores in de regio ZHZ in 2010 zijn voornamelijk gemiddeld en midden hoog. In Dordrecht, Gorinchem, Leerdam, Molenwaard en Zederik komen één of meerdere postcodegebieden voor waar sprake is van een lage tot zeer lage sociaal economische statusscore. In Alblasserdam, Binnenmaas, Hendrik-Ido-Ambacht, Gorinchem, Molenwaard, Papendrecht en Zwijndrecht komen  postcodegebieden voor met een hoge sociaaleconomische statusscore.

Opleiding als maat voor sociaaleconomische status
Het opleidingsniveau is in gezondheidsonderzoek de meest gebruikte indicator voor de hoogte van de sociaaleconomische status, bijvoorbeeld in onderzoek naar sociaaleconomische gezondheidsverschillen (SEGV).

In de regio ZHZ is 32% van de 19 tot en met 64-jarigen laagopgeleid. In de gemeente Hardinxveld-Giessendam (41%) en Leerdam (38%) wonen veel laagopgeleiden. In Giessenlanden wonen de minste laagopgeleiden (25%). Het percentage hoogopgeleiden in de regio ZHZ is 29%. Hardinxveld-Giessendam (16%) en Molenwaard (25%) hebben het laagste percentage hoogopgeleiden. In de gemeente Dordrecht, Papendrecht en Gorinchem is één derde van de bevolking hoogopgeleid. Het percentage laagopgeleiden in de regio ZHZ is lager ten opzichte van 2009. Vergeleken met Nederland zijn er meer middenopgeleiden en minder hoogopgeleiden in de regio ZHZ.

Tabel 1. Percentage inwoners (19 tot en met 64-jarigen) naar opleidingsniveau in de regio ZHZ en Nederland (Bron: Gezondheidsmonitor 2009 en 2012

  ZHZ 2009 ZHZ 2012 NL 2012
Laag (LO, MAVO, LBO) 37 32 29
Midden (HAVO, VWO, MBO) 36 39 36
Hoog (HBO, WO) 27 29 34

Sociaal economische gezondheidsverschillen (SEGV)
De sociaaleconomische status staat in verband met de ervaren gezondheid en levensverwachting. Laagopgeleide mannen en vrouwen in Nederland leven gemiddeld zo’n 20 jaar minder in een goed ervaren gezondheid dan hoogopgeleide mannen en vrouwen. Laagopgeleiden leven gemiddeld korter en verkeren gedurende hun leven gemiddeld in een minder goede gezondheidstoestand. Laagopgeleiden hebben over het algemeen een ongunstigere levensstijl, zij roken bijvoorbeeld vaker en hebben ongezondere voedingsgewoonten.

Bronnen

Contactinfo

 • 078 - 770 85 00
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  Karel Lotsyweg 40
  Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn