Beleid Binnenmilieu

In voorgaande jaren is landelijk veel aandacht geweest voor de verbetering van binnenmilieu. Vaak gebeurde dit in projectvorm. Samenhangend beleid gericht op een gezond binnenmilieu is er echter niet.

Nationale Aanpak Milieu en Gezondheid 2008-2012 werkt door
In het kader van de Nationale Aanpak Milieu en Gezondheid is in de jaren 2008 - 2012 landelijk veel aandacht geweest voor de verbetering van het binnenmilieu in woningen, scholen en kindercentra. De kennis, samenwerking en acties uit dit programma werken nog steeds door. Voorbeelden hiervan zijn het project Verbetering Ventilatie Basisscholen en het project Frisse Scholen.

Project Verbetering Ventilatie Basisscholen
De Dienst Gezondheid & Jeugd (voorheen GGD ZHZ) heeft meegewerkt aan het landelijk bewustmakingsproject Verbetering Ventilatie Basisscholen. Het project was gericht op scholen met natuurlijke ventilatie omdat leerkrachten daar zelf de ventilatie kunnen regelen. In ZHZ zijn 147 locaties van basisscholen bezocht. In bijna 40% van de lokalen in ZHZ bleken de voorzieningen, zoals ramen en roosters, niet toereikend om voldoende te kunnen ventileren. In die gevallen waren bouwkundige of installatietechnische maatregelen nodig voor verbetering.

Project Frisse Scholen
Het Frisse Scholenproject stimuleert scholen minder energie te verbruiken en het binnenmilieu te verbeteren, door middel van isoleren én ventileren. Het project geeft informatie en adviezen aan schoolbesturen, schooldirecties en gemeentelijk adviseurs onderwijs(huisvesting). Deze informatie is ook bruikbaar voor leerkrachten, ouders en technisch adviseurs. Het omvat onder meer een programma van eisen, een Energie en Binnenmilieu Advies (EBA), het stappenplan de Frisse Start en een overzicht van Quick Wins.

Asbestinventarisatie in scholen
Voor gemeenten en scholen is van belang te weten of er asbest aanwezig is in een schoolgebouw. Gemeenten en- of scholen zijn verantwoordelijk voor het laten verwijderen van asbest wanneer dit gezondheidsrisico’s oplevert voor leerkrachten, leerlingen en ouders.

Om incidenten met asbest op scholen te voorkomen is in april 2011 in de Tweede Kamer besloten om alle schoolbesturen en/of schooldirecties te vragen de asbestsituatie in hun schoolgebouw in kaart te brengen. Dit geldt voor gebouwen gebouwd vóór 1 januari 1994. In 1993 is het verwerken van asbest bij wet verboden.

Bronnen

 

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn