Omvang Binnenmilieu

Een slecht binnenmilieu kan leiden tot gezondheidsrisico’s. Elk jaar weer worden mensen slachtoffer van koolmonoxidevergiftiging, dit gebeurt meestal in een woonhuis.

Verbrandingsproducten in huis
Koolmonoxidevergiftiging leidt in Nederland jaarlijks tot een tiental doden, 200 ziekenhuisopnamen en enkele honderden behandelingen op de Spoedeisende Hulp. Dit is het topje van de ijsberg. Veel meer mensen hebben minder ernstige klachten door koolmonoxide. Hoeveel precies is niet bekend.

In de regio ZHZ geeft 16% van de volwassenen aan dat er een bron van verbrandingsproducten (waaronder koolmonoxide) in huis aanwezig is. Zwijndrecht scoort het hoogst (21%), Cromstrijen het laagst (10%). Mogelijke bronnen zijn:

 • dagelijks roken in huis;
 • een geiser zonder afvoerpijp en zonder aansluiting op een schoorsteen;
 • een losstaande kachel of haard die op bijvoorbeeld olie of gel brandt, zonder afvoerpijp en zonder aansluiting op een schoorsteen;
 • een oven op gas.

Vocht en schimmel in huis
In een vochtig huis kunnen huisstofmijten en schimmels makkelijk groeien. Mensen kunnen hiervoor allergisch zijn of worden.
Van de volwassenen in de regio ZHZ geeft 5% aan dat er schimmel- of vochtplekken in de slaapkamer en/of woonkamer zijn. Leerdam scoort het hoogst met 9%, Hendrik Ido Ambacht het laagst met 2%.

Kwik in huis
Bij breuk van een kwikhoudende thermometer, barometer of bloeddrukmeter komt vloeibaar kwik vrij. Als dit niet goed opgeruimd wordt verdampt het kwik langzaam. Je kunt door kwikdamp ziek worden.
Van de volwassenen in ZHZ geeft 15% aan dat een barometer en/of thermometer met kwik in huis is. Zederik scoort met 19% het hoogst, Hendrik Ido Ambacht met 12% het laagst.

Ventileren in huis
Voldoende ventileren zorgt ervoor dat schadelijke stoffen zich niet ophopen en het minder snel te warm wordt. Van de volwassenen in de regio geeft 12% aan dat regelmatig te weinig verse lucht naar binnen komt, dat het vaak teveel tocht en/of dat het binnen vaak te warm is. Gorinchem scoort het hoogst (17%), Cromstrijen het laagst (6%).

Meldingen Dienst Gezondheid & Gezondheid over binnenmilieu
De Dienst behandelt jaarlijks circa 30 meldingen uit de regio ZHZ over het binnenmilieu in woningen en circa 17 over het binnenmilieu in scholen en kindercentra en –opvang.

Ventilatie op scholen onvoldoende
In bijna 40% van de lokalen van 147 locaties basisscholen met natuurlijke ventilatie in de regio ZHZ, zijn de voorzieningen niet toereikend om voldoende te kunnen ventileren. Dit blijkt uit resultaten van het bewustwordingsproject Verbetering Ventilatie Basisscholen.

Trends op gebied van binnenmilieu

 • Bij het energiezuiniger maken van woningen zullen steeds vaker gesloten (mechanische) ventilatiesystemen gebruikt worden. Indien deze niet goed aangelegd en onderhouden worden is een toename in gezondheidsklachten te verwachten.
 • Recent onderzoek op scholen laat zien dat ook bij blootstelling onder 1000 ppm CO2 al concentratiestoornissen kunnen gaan optreden. Een aanwijzing dat er aandacht voor ventileren op scholen moet blijven.

Bronnen

laatst herzien: november 2016

Contactinfo

 • 078 - 770 85 00
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  Karel Lotsyweg 40
  Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn