Definitie Veiligheid

Fysieke veiligheid gaat over het risico voor mensen om slachtoffer te worden van een incident of ramp. Het voorkómen van incidenten en het beperken van de gevolgen van incidenten zijn het belangrijkst bij het voorkómen of beperken van de gezondheidsrisico’s.

Wat is fysieke veiligheid?
Fysieke veiligheid wordt ook wel externe veiligheid genoemd. Dit betekent het beperken van de risico’s van omstanders of omwonenden om slachtoffer te worden van incidenten of rampen. Dit staat tegenover interne veiligheid, wat gaat over de veiligheid van mensen in hun huis of op hun werkplek. Fysieke veiligheid kan ook bedreigd worden door ziekten, zoals een grieppandemie. Dit is elders beschreven in de Toekomstverkenning.

Het beperken van risico’s
Risico’s van incidenten worden op verschillende manieren beperkt. Dit gaat niet alleen om het bestrijden van het incident, maar ook over het voorkómen van incidenten en het beperken van de effecten bij een incident. Belangrijk in het beperken van de risico’s is ook de voorbereiding op het bestrijden van een incident en het verzorgen van nazorg na een incident.

Gezondheidsrisico’s van fysieke veiligheid
Bij een incident kunnen mensen gezondheidsrisico’s lopen. Om welke risico’s het gaat en hoe groot deze risico’s zijn, hangt af van het incident. Een overstroming heeft andere gezondheidskundige impact op de bevolking dan bijvoorbeeld een brand in een chemische fabriek.

laatst herzien: november 2016

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn