Omvang Geluid- en geurhinder

Van de volwassenen in Zuid-Holland Zuid voelt 40% zich (ernstig) gehinderd door omgevingslawaai, 25% door omgevingsgeur.

Geluidhinder
Van de volwassenen in Zuid-Holland Zuid hoort 76% als hij thuis is geluid afkomstig van wegverkeer, treinverkeer, vliegverkeer, bedrijven en industrie of buren. 40% geeft aan zich hierdoor gehinderd  te voelen, 7% voelt zich hierdoor ernstig gehinderd.
De meeste (ernstige) hinder wordt ervaren in de Drechtsteden.
In de Hoekse Waard is omgevingsgeluid het minst hoorbaar en heeft men er de minste hinder van.
Hoe de situatie in de regio Zuid-Holland Zuid zich verhoudt tot Nederland is te zien op een kaart gebaseerd op het WoonOnderzoek Nederland 2012.

Geluidhinder van wegverkeer
Van de volwassenen in ZHZ hoort 57% als hij thuis is geluid afkomstig van wegverkeer. 24% voelt zich hierdoor gehinderd, 3% ernstig gehinderd.
In Hardinxveld-Giessendam wordt de meeste (ernstige) hinder ervaren, in Korendijk het minst.
Vooral stedelijke, provinciale en snel-wegen veroorzaken lokale geluidbelasting.

Geluidhinder van buren
Van de volwassenen in ZHZ hoort 48% als hij thuis is geluid afkomstig van buren. 21% voelt zich hierdoor gehinderd, 4% ernstig gehinderd.
In Dordrecht en Gorkum heeft men de meeste (ernstige) hinder van de buren, in Giessenlanden en Korendijk het minst.

Geurhinder
Van de volwassenen in ZHZ ruikt 54% als hij thuis is geur afkomstig van riolering / zuivering, open haard / allesbrander / andere houtkachel, landbouw- en veeteeltactiviteiten, andere bedrijven / industrie of een andere bron. 25% geeft aan zich hierdoor gehinderd te voelen, 5% voelt zich hierdoor ernstig gehinderd.
Hoe de situatie in de regio Zuid-Holland Zuid zich verhoudt tot Nederland is te zien op een kaart gebaseerd op het WoonOnderzoek Nederland 2012.

Geurhinder van open haard / allesbrander / andere houtkachel
Van de volwassenen in Zuid-Holland Zuid ruikt 22% als hij thuis is geur afkomstig van open haard, allesbrander of andere houtkachel. 7% voelt zich hierdoor gehinderd, 4% ernstig gehinderd. In Giessenlanden wordt deze geur het meest geroken. In Hardinxveld-Giessendam heeft men de meeste (ernstige) hinder.

Geurhinder van landbouw- en veeteeltactiviteiten
Van de volwassenen in Zuid-Holland Zuid ruikt 19% als hij thuis is geur afkomstig van landbouw- en veeteeltactiviteiten. 5% voelt zich hierdoor gehinderd. In Molenwaard wordt deze geur het meest geroken (53%). Daar is ook de meeste hinder (15%).

Geurhinder van andere bedrijven / industrie
Van de volwassenen in Zuid-Holland Zuid ruikt 8% als hij thuis is geur afkomstig van andere bedrijven of industrie. 4% voelt zich hierdoor gehinderd, 1% ernstig. In Sliedrecht wordt deze geur het meest geroken (11%) en het meest als (ernstig) hinderlijk ervaren (6%).

laatst herzien: november 2016

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn