Beleid Groen in de buurt

Nabijheid en toegankelijkheid bevorderen dagelijks en recreatief gebruik van groen. Het Rijk heeft de groentaak overgedragen aan de provincies. Er is geen specifiek beleid dat zich richt op groen en gezondheid.

Het Rijk heeft de groentaak overgedragen aan de provincies. De Provincie Zuid-Holland heeft een beleidsvisie Groen opgesteld.
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud van al het openbaar groen in de stad. Er is geen specifiek beleid dat zich richt op groen en gezondheid.

Groen in de stad: graag dichtbij de woning
Voor de dagelijkse dosis groen (spelen, luieren en sporten) zijn openbare groengebieden (parken, bossen, natuurgebieden en dagrecreatieve terreinen) binnen een afstand van 500 meter van de woning van belang. Semi-openbare groengebieden zoals sportvelden, volkstuinen en begraafplaatsen kunnen ook gebruikt worden mits ze opengesteld zijn en voldoende voorzieningen bieden. Dit zal naar verwachting in de toekomst steeds vaker het geval zijn.
Er bestaat geen vastgestelde norm voor de hoeveelheid groen per woning. Wel wordt in de Nota Ruimte een richtgetal van 75 m2 groen per woning genoemd (VROM, 2006).

Groen om de stad moet dichtbij en toegankelijk zijn
Voor recreatief gebruik van groen rond de stad is het belangrijk dat het groen nabij de woning is en dat er ook kan worden gefietst of gewandeld. Als aangenomen wordt dat een fiets- of wandeltocht vanuit de woning meestal een uur duurt, bedraagt daarmee het grootste bereik vanuit de woning (hemelsbreed) 2,5 kilometer voor wandelen en 7,5 kilometer voor fietsen.

De mogelijkheid om te fietsen en te wandelen is verder afhankelijk van de dichtheid aan paden en wegen en de mate van beschutting die wordt geboden door het groen. Zo zijn de mogelijkheden om te wandelen en fietsen in open agrarische gebieden veel kleiner dan in natuurgebieden. In parken zijn deze mogelijkheden juist veel groter.

Bronnen

laatst herzien: november 2016

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn