Definitie Groen in de buurt

Onder groen verstaan we al het groen in de natuur, van bossen, parken, volkstuinen, sportvelden, begraafplaatsen en plantsoenen tot en met een enkele boom, een perkje, de tuin en potten op een balkon. Groen in de buurt draagt bij aan gezondheid.

Groen heeft positieve invloed op gezondheid
De hoeveelheid groen in de woonomgeving kan de gezondheid beïnvloeden. Bomen en andere groenvoorzieningen in een wijk hebben overwegend positieve gevolgen voor de gezondheid. In weinig groene gebieden (10% groen) blijkt de kans dat iemand zich ongezond voelt 1,5 maal zo groot te zijn als in relatief heel groene gebieden (90% groen).

Minder huisartsbezoek
Groen in buurt zorgt voor vermindering van huisartsbezoek. Mensen bezoeken minder vaak de huisarts met klachten rond stress, depressie, aandoeningen aan de luchtwegen, diabetes, hoge bloeddruk, hartklachten, rug- en nekklachten, ademhalingsproblemen, darmstoornissen, migraine en duizeligheid. Dit geldt vooral voor kinderen, jongeren, ouderen en mensen met een lage sociaaleconomische status (SES). Een verklaring is dat deze groepen meer tijd doorbrengen in hun directe woonomgeving, waardoor ze ook meer worden blootgesteld aan het groen in de omgeving.

Stressreductie, sociale contacten en meer bewegen
Een mogelijke verklaring is het stressverlagende effect van groen. Een groene omgeving biedt eigenschappen die een stedelijke omgeving niet kan bieden, waardoor mensen sneller herstellen van stress. Daarnaast kan een groene omgeving uitnodigend zijn voor het leggen en onderhouden van sociale contacten. Voor kinderen is groen belangrijk, omdat ze hierdoor worden gestimuleerd tot bewegen.

Groen kan ook nadelige gevolgen hebben
Steeds meer mensen zijn allergisch voor pollen (stuifmeel) en krijgen hooikoorts. Een tekenbeet kan de ziekte van Lyme veroorzaken.
De eikenprocessierups, die op sommige plaatsen voorkomt, kan na aanraking van de haren bij mensen jeuk, irritaties en ontstekingen van de huid veroorzaken. Sommige planten zoals de berenklauw, zijn giftig en veroorzaken na aanraking ontstekingen of andere huidaandoeningen.
Als een bomenrij dicht bij een drukke weg staat, kan de wind worden tegengehouden, waardoor vervuilde lucht blijft hangen.

Bronnen

laatst herzien: november 2016

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn