Interventies Groen in de buurt

Er bestaat geen programma met interventies gericht op een gezonde groene leefomgeving. Wel is er veel informatie over een gezonde groene leefomgeving beschikbaar. De Dienst Gezondheid & Jeugd (voorheen GGD ZHZ) kan adviseren over zowel de gezondheidsbevorderende als gezondheidsbeschermende aspecten.

Groene invulling van de omgeving varieert van plek tot plek
De inbreng van groen in ruimtelijke plannen kan op zeer uiteenlopende wijzen worden vormgeven, variërend van 'groene daken' en geveltuintjes via postzegelparkjes en openbare moestuinen tot natuurlijke speeltuinen en ecologische woonwijken. Deze diversiteit aan groene inrichtingsmogelijkheden brengt ook zeer diverse gezondheidseffecten met zich mee, waarbij deze overwegend positief van aard zijn.

Gebruiksmogelijkheden belangrijk voor bewegen en gezondheid
Bij de inrichting van een groene leefomgeving gaat het niet alleen om vierkante meters groen maar ook om de gebruiksmogelijkheden. Te denken valt aan het integreren van moestuinen in woonbuurten, maar ook het aantrekkelijk maken van een groene wandelroute door de buurt of het plaatsen van doeltjes op een grasveld.

Geen interventieprogramma, wel advies
Er bestaat geen programma met interventies gericht op een gezonde groene leefomgeving. Wel is er veel informatie beschikbaar over een gezonde groene leefomgeving. De Dienst Gezondheid & Jeugd  (voorheen GGD ZHZ) adviseert over zowel de gezondheidsbevorderende als gezondheidsbeschermende aspecten rond groen in de leefomgeving. Bijvoorbeeld bij een integraal gezondheidsadvies rond een ruimtelijk plan.

Gezond Ontwerp Wijzer
In de Gezond Ontwerp Wijzer zijn aanbevelingen, praktijkvoorbeelden, organisaties en instrumenten opgenomen om groen en water te benutten. Dit bevordert een gezonde leefomgeving.

De Vitale Groene Stad
Het doel van De Vitale Groene Stad is onder andere het infomeren van  overheden over de wijze waarop groen kan worden ingezet:

  • als deeloplossing voor de lucht- en waterproblematiek;
  • rond het tegengaan van sociale en maatschappelijke verloedering;
  • voor het attractiever maken van het stedelijke gebied.

Gezondheidsbescherming en risico’s van groen
De Dienst informeert het publiek via de website over risico’s van groen. Met name op het gebied van ambrosia, de bastaardsatijn- en eikenprocessierups en teken. Gemeenten hebben een belangrijke rol in de bestrijding van de eikenprocessierups.

laatst herzien: november 2016

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn