Interventies Alcoholgebruik

De gemeenten in de regio Zuid-Holland Zuid hebben de Dienst Gezondheid & Jeugd de opdracht gegeven om voor de uitvoering te zorgen van de regionale nota volksgezondheid 2016-2019. In dit kader vinden interventies en activiteiten plaats rondom de preventie van alcoholgebruik in iedere subregio (Hoeksche Waard, Drechtsteden en Alblasserwaard-Vijfheerenlanden.

Per subregio worden interventies en activiteiten lokaal ingezet voor de preventie van alcoholgebruik bij de jeugd. De Dienst Gezondheid & Jeugd werkt hierin samen met (sub)regionale en lokale partners. Door het inzetten van interventies en activiteiten willen zij een actieve en gezonde leefstijl bevorderen bij de jeugd van 12-19 jaar. Binnen dit aanbod van interventies en activiteiten is ruimte voor lokaal maatwerk, om de aansluiting bij de lokale wijk-, buurt-, of dorpssituatie zoveel mogelijk te bevorderen.

Veel ongezonde leefstijlfactoren, zoals alcohol drinken, roken en cannabisgebruik gaan vaak samen en leiden tot zogenaamd combinatiegebruik bij jongeren. Dit geldt met name voor jongeren met een laag opleidingsniveau. In de uitvoering van de regionale nota is daarom aandacht voor alle bovenstaande thema’s waar het gaat om bewustwording en preventie.

Subregionale interventies en activiteiten
De uitvoering van de regionale nota 2016-2019 betreft interventies en activiteiten die per subregio kunnen worden uitgevoerd en is afhankelijk van de behoefte in de subregio (zie tabel).

Activiteit Doelgroep
Advisering bij het opstellen van een lokaal Preventie- en Handhavingsplan Gemeenten
De Gezonde School en Genotmiddelen Voortgezet onderwijs
De Gezonde School Basisonderwijs, voortgezet onderwijs en MBO
Open en Alert training Intermediairs
Workshops/deskundigheidsbevordering Kinderen, ouders, intermediairs
IkPas, landelijk programma Volwassenen
Beleidsadvies ‘ alcoholpreventie in de schoolsetting’ Voortgezet Onderwijs & MBO
Keurmerk Alcoholvrije School Voortgezet Onderwijs & MBO
Ouderavonden over omgaan met experimenteergedrag van pubers Ouders van leerlingen uit groep 7-8 in het basisonderwijs
De gezonde school en genotmiddelen Voortgezet onderwijs
Educatieve en interactieve theatervoorstellingen over alcohol, roken en drugs Ouders en/of jongeren (voortgezet onderwijs & MBO)
Lagerhuisdebatten over alcohol, roken en drugs Jongeren (voortgezet onderwijs)
Ouderavonden specifiek over regels en grenzen stellen omtrent alcohol- en drugsgebruik van pubers (homeparty) Ouders van pubers
Alcoholvrije kroegentochten met aandacht voor de thema’s alcohol, tabak, drugs en veilig uitgaan Ouders van 14-17 jarigen
Inzet van een integrale aanpak voor sportverenigingen, gericht op alcoholpreventie bij jongeren (12-19 jaar) Sportverenigingen
Advisering bij - en inzet van - een integrale aanpak voor alcohol- en drugspreventie bij jongeren (12-19 jaar) in de horeca en/of op evenementen Horeca en evenementen

 

Landelijke interventies
Het Loket Gezond Leven biedt een overzicht van aanbevolen en goed beschreven interventies voor zowel jongeren als volwassenen rond alcoholpreventie.

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn