Definitie Bewegen

Bewegen heeft een gunstig effect op de gezondheid en kan het risico op het ontstaan van ziekten verlagen. Of mensen voldoende bewegen wordt uitgedrukt met de Nederlandse Norm Gezond Bewegen en de Fitnorm. De Fitnorm is voor jong en oud gelijk.

Uit onderzoek blijkt dat personen die weinig tot niet bewegen over het algemeen een groot risico hebben op negatieve gezondheidseffecten, met name op diabetes, hart- en vaatziekten en/ of een beroerte. Voldoende bewegen (waarbij voldaan wordt aan de Nationale Norm Gezond Bewegen) kan het risico op een aantal chronische aandoeningen, zoals coronaire hartziekten, gunstig beïnvloeden (preventie).  Maar ook het cognitief functioneren wordt positief gestimuleerd en regelmatig bewegen vermindert het aantal valincidenten bij ouderen.

Beweegnorm
Regelmatig bewegen bevordert de kwaliteit van leven en kent diverse gezondheidsvoordelen.
Regelmatig, matig intensief bewegen, zoals fietsen of stevig wandelen, heeft al een gunstig effect op de gezondheid. Het kan direct of indirect het risico verlagen op het ontstaan van ziekten.
De Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) verschilt per leeftijdsgroep. Volgens deze norm moeten jongeren (tot 18 jaar) dagelijks minimaal één uur matig intensief bewegen. Volwassenen en ouderen (55+) voldoen aan de norm als zij gedurende minimaal een half uur matig intensief bewegen gedurende tenminste vijf dagen, maar bij voorkeur alle dagen van de week.

Fitnorm
De fitnorm is gericht op het verbeteren en onderhouden van fysieke fitheid voor jong en oud. Om een goede conditie van hart en bloedvaten te bewerkstelligen, schrijft deze norm drie maal per week tenminste 20 minuten zwaar intensieve lichaamsbeweging voor. Deze norm is voor jong en oud gelijk.

Sedentair gedrag
Onder sedentair gedrag wordt gedrag verstaan met een erg laag energieverbruik, zoals televisie kijken, computeren, zitten op school of op het werk en liggen. Kinderen van 4 tot 17 jaar krijgen het advies niet langer dan twee uur per dag te computeren en/of televisie/dvd kijken. Voor volwassenen zijn nog geen adviezen voor sedentair gedrag.

Bronnen
Stiggelbout et al. Diabetes mellitus type 2, osteoporose, beroerte (CVA) en depressie, 1998; PAGAC, 2008.
Wendel-Vos GCW (RIVM). Normen van lichamelijke (in)activiteit. In: Volksgezondheid
Toekomst Verkenning, Nationaal Kompas Volksgezondheid. Bilthoven: RIVM, Nationaal Kompas Volksgezondheid\Determinanten\Leefstijl\Lichamelijke activiteit, 11 juni 2012.
Rijksoverheid.
(geraadpleegd juni 2014). Den Haag: Rijksoverheid, 2014.
https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/sport-en-bewegen/cijfers-context/huidige-situatie#definities

laatst herzien: december 2016

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn