Beleid Druggebruik

Eén van de prioriteiten van het regionale gezondheidsbeleid in Zuid-Holland Zuid in de komende jaren is het stimuleren van een gezonde leefstijl van kinderen, jongeren en hun ouders. De preventie van druggebruik is een onderdeel van het stimuleren van een gezonde leefstijl. Het doel in Zuid-Holland zuid is om het percentage softdruggebruikers niet verder toe te laten nemen.

Regionaal Beleid
De gemeenten in de regio Zuid-Holland Zuid hebben een regionale nota volksgezondheid 2016-2019 geschreven en vastgesteld. Deze nota stelt de kaders voor het gezondheidsbeleid in de periode 2016-2019. Eén van de prioriteiten in de komende jaren betreft; Het stimuleren en faciliteren van een gezonde leefstijl van kinderen, jongeren en hun ouders, met prioriteit voor laagopgeleide jongeren.

De gemeenten in de regio Zuid-Holland Zuid hebben gesloten tot een gezamenlijke uitvoering van deze prioriteit. De coördinatie op de uitvoering ligt bij de Dienst Gezondheid & Jeugd.

De preventie van druggebruik draagt bij aan 'Het stimuleren en faciliteren van een gezonde leefstijl'. Hiervoor hebben gemeenten doelstelling om het percentage jongeren (12-19 jaar) dat wel eens softdrugs heeft gebruikt, niet verder toe te laten nemen inde periode 2016-2019 ten opzichte van de periode 2012-2015. Hierbij is aangegeven dat preventie een lange adem nodig heeft, resultaten komen pas na een jarenlange en constante inzet.

Landelijke beleid
Het landelijke drugsbeleid richt zich onder andere op het tegengaan en reduceren van druggebruik.
Het doel van drugspreventie is:

  • Het gebruik van drugs voorkomen en verminderen;
  • het eerste gebruik uitstellen;
  • problematisch gebruik voorkomen en verminderen en daarmee samenhangende risico's voor de gebruiker en de omgeving voorkomen en verminderen.

Op de website van het Loket Gezond Leven is meer informatie te vinden over landelijke beleidskaders.

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn