Definitie Druggebruik

Drugs zijn middelen die de hersenen prikkelen en hebben een stimulerend, verdovend of bewustzijnsveranderend effect. Drugs zijn in te delen in softdrugs en harddrugs.

Drugs zijn middelen die de hersenen prikkelen waardoor geestelijke en/of lichamelijke effecten optreden. De effecten van drugs zijn:

  • Stimulerend: de gebruiker krijgt het gevoel meer energie te hebben en alerter te zijn;
  • Verdovend: de gebruiker komt in een slaperige roes. Verdovende middelen hebben een kalmerende en ontspannende werking;
  • Bewustzijnsveranderend: de gebruiker gaat de wereld (heel) anders zien en beleven doordat deze middelen het bewustzijn tijdelijk veranderen.

Sommige middelen, zoals hasj en wiet, hebben meerdere effecten. Onderscheid wordt gemaakt tussen softdrugs en harddrugs.
Het onderscheid in softdrugs en harddrugs is theoretisch. In de praktijk is de sterkte van veel softdrugs dusdanig toegenomen dat het vergelijkbaar is met harddrugs.

Ook alcohol en nicotine (in tabak) hebben een psycho-actieve werking. Maar omdat deze niet de Opiumwet staan, zijn ze legaal. Alcohol heeft een verdovende werking en nicotine een stimulerende werking.

Meeste drugs zijn verslavend
De meeste drugs leiden tot lichamelijke en/of geestelijke verslaving ofwel afhankelijkheid. Dit is afhankelijk van gebruikspatronen, kenmerken van de gebruiker en omgevingsfactoren.

Bronnen

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn