Interventies Gamen

Landelijke en regionale voorlichting in het onderwijs.

Voorlichting over gamen (vaak in combinatie met internetgebruik, social mediagebruik en/of middelengebruik) kan plaatsvinden op scholen. Het loketgezondleven.nl van het Centrum Gezond Leven biedt overzichten van interventies ter preventie van problematisch gamen.

Binnen de regio ZHZ biedt Youz scholen ondersteuning aan bij de implementatie van het onderwijsprogramma De Gezonde School en Genotmiddelen voor het voortgezet onderwijs, maar hierin is vooralsnog geen aandacht voor gamen.

Websites voor jongeren
Een aantal websites is ontwikkeld voor jongeren waardoor zij aan het denken gezet worden over hun eigen game gedrag. Op de websites ‘gameadviesopmaat.nl’ en ‘game-check.mirro.nl' kunnen jongeren een korte zelftest doen over hun game gedrag. Met deze zelftest krijgen jongeren feedback over hun game gedrag en wordt hen zo nodig aangeraden professionele hulp te zoeken bij een van de deelnemende instellingen.

Signaleren problematisch gamen door professionals
Professionals die met jongeren werken, kunnen te maken krijgen met jongeren die problemen hebben als gevolg van het gebruik van internet in het algemeen dan wel gamen in het bijzonder. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om jongerenwerkers, jeugdhulpverleners en jeugdzorgbegeleiders. Ook leerkrachten en andere professionals werkzaam in het onderwijs kunnen een belangrijke rol spelen in de signalering en voorlichting ten aanzien van gamen en problematisch gamen.

Verschillende scholingsmodules zijn beschikbaar voor deze groepen, die veelal op maat kunnen worden gemaakt. De scholing richt zich onder andere op het signaleren van problematisch gamen en manieren om hierover in gesprek te gaan met jongeren.

Binnen de regio ZHZ verzorgt Youz de deskundigheidsbevordering
‘Signaleren gamen en internetgebruik’ in jeugdhulpverlening,
LVB -settings, Jeugd-GGZ en Jongerenwelzijn. Het doel hiervan is problematisch gamen en internetgebruik te voorkomen. Het stimuleert organisaties tot een bewuste en open houding tegenover gamen en internetten en de mensen die dit gebruiken. Tegelijkertijd stimuleert het programma tot een actieve aanpak van problemen vanwege dit gebruik.
Binnen de regio ZHZ verzorgt Bouman GGZ trainingen voor intermediairs.

Hulp voor ouders bij problematisch gamen
Een hulpmiddel voor ouders is de zogenaamde “Parental Control”, waarmee ze de toegang tot games, websites, bepaalde inhoud en diensten voor hun kinderen kunnen beperken of uitschakelen.
Daarnaast kunnen ouders ook informatie vinden over gamen op verschillende websites, zoals:

 • ‘weetwatzegamen’;
 • ‘gameadviesopmaat’;
 • ‘mediaopvoeding’;
 • ‘mediawijsheid’.

Binnen de regio ZHZ organiseert YouzPreventie diverse bijeenkomsten voor ouders, waarin handvatten worden geboden om met het kind in gesprek te gaan over gamen en internet. Het delen van ervaringen en meningen met andere ouders vormt hierbij een belangrijk onderdeel.
Het aanbod bestaat uit:

 • homeparty. Een ouder nodigt andere ouders uit in de thuissituatie. Een preventiewerker geeft voorlichting over diverse middelen en/of gamen en geeft tips over hoe met dit thema om te gaan;
 • oudervoorlichting: voorlichting over gamen, internet, social media, opvoeding en weerbaarheid. Een preventiewerker geeft voorlichting over de wereld van gamen en internet, de risico’s van gamen en internet, het signaleren van problematisch gamen en internetgebruik en bespreekt met de deelnemers hoe met het thema gamen en internet in de opvoeding om te gaan;
 • interactieve ouderavond “Liefde & Behang” (duur: 2 uur) waarin via rollenspellen na wordt gegaan hoe ouders om kunnen gaan met dillema’s gerelateerd aan gamen en internetten.

Bronnen

Contactinfo

 • 078 - 770 85 00
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  Karel Lotsyweg 40
  Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn