Beleid Gehoor

De Europese Commissie wil gehoorschade voorkomen door het opleggen van normen voor telefoons en mp3-spelers. Staatssecretaris van Rijn sloot in februari 2014 het convenant Preventie Gehoorschade Muzieksector.

Nieuwe Europese norm voor mp3-spelers
Alle muziekspelers die vanaf 25 januari 2013 in de Europese Unie op de markt worden gebracht, moeten uitgerust zijn met een volumebegrenzer. De standaard maximuminstelling van het volumeniveau bedraagt 85 decibel (dB). Als de gebruiker een hoger standaard volumeniveau instelt, verschijnt elke 20 uur een waarschuwing op de display. De nieuwe telefoons en mp3-spelers hebben een maximumvolume van 100 dB. Met deze nieuwe norm wil de Europese Commissie de gehoorschade als gevolg van harde muziek terugdringen.

Convenant Preventie Gehoorschade Muzieksector
Staatssecretaris Van Rijn sloot op 14 februari 2014 met brancheverenigingen VVEM (vereniging van evenementenmakers) en VNPF (vereniging Nederlandse poppodia en festivals) het convenant Preventie Gehoorschade Muzieksector. De VVEM en de VNPF willen met dit convenant bijdragen aan het voorkomen van gehoorschade door harde muziek. Hiervoor worden maatregelen getroffen die in het convenant zijn vastgelegd.

Om gerichte interventies te kunnen ontwikkelen zijn recente feiten en cijfers hard nodig. De Nationale Hoorstichting stimuleert het onderzoek naar deze feiten en cijfers.

Bronnen

laatst herzien: november 2016

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn