Definitie Gewicht

Matig overgewicht en ernstig overgewicht (obesitas) kunnen leiden tot verschillende ziekten en aandoeningen. Het risico wordt groter naarmate de Body Mass Index (BMI) of de buikomvang toeneemt.

Wat is overgewicht en wat is ondergewicht?
Matig overgewicht en ernstig overgewicht (obesitas) zijn opeenhopingen van vet die de gezondheid kunnen beïnvloeden.
Overgewicht kan leiden tot verschillende ziektes. Het lichaam moet veel harder werken om alle functies uit te voeren als iemand te zwaar is. Mogelijke gevolgen zijn pijn in de rug, pijn aan de gewrichten, hoge bloeddruk, suikerziekte en hart- en vaatziekten. Daarnaast voelen zware mensen zich vaker eenzaam, verdrietig of gespannen.

Bij ondergewicht is er sprake van een lichaamsgewicht dat geringer is dan op grond van de lengte als gezond kan worden beschouwd.
Een te laag gewicht kan een risico voor de gezondheid zijn: iemand kan een tekort hebben aan voedingsstoffen, de conditie kan achteruit gaan en iemand kan zich sneller lusteloos en moe voelen.

Methoden bepalen over- en ondergewicht
Verschillende methoden kunnen bepalen of iemand over- of ondergewicht heeft. Zo kan met de Body Mass Index (BMI) de verhouding tussen lengte en gewicht berekend worden. De BMI is de meest gebruikte maat om ondergewicht en (ernstig) overgewicht te definiëren. Daarnaast geven de buikomtrek en de huidplooidikte ook een goede indicatie voor de hoeveelheid opgeslagen vet.

BMI geeft verhouding tussen lengte en gewicht
Het gewicht van iemand (in kilogram) gedeeld door het kwadraat van zijn lengte (in meters) geeft de Body Mass Index in kg/m2. De BMI is ingedeeld in de categorieën ondergewicht, gezond gewicht, matig overgewicht en ernstig overgewicht (obesitas) (tabel 1).

Tabel 1 : Internationale categorieën lichaamsgewicht voor volwassenen: ondergewicht, gezond gewicht, overgewicht en ernstig overgewicht (obesitas) naar BMI

Categorie BMI
onder gewicht <18,5
gezond gewicht 18,5 - 24,99
overgewicht >25
matig overgewicht >25,0 - 29,9
ernstig overgewicht (obesitas) >30,0
Voor kinderen en jongeren gelden aangepaste grenswaarden van de BMI.

Buikomvang goede maat voor vaststellen lichaamsvet
De buikomvang geeft een goede indicatie van de hoeveelheid abdominaal vet (buikvet) en totaal lichaamsvet. De buikomvang (of 'middelomtrek') wordt gemeten tussen de onderkant van de onderste rib en de bovenkant van het bekken. Een buikomvang van minder dan 80 cm (vrouwen) of 94 cm (mannen) wordt beschouwd als normaal. Bij een omtrek van 88 cm of meer (voor vrouwen) of 102 cm of meer (voor mannen) is sprake van abdominale obesitas, gekenmerkt door vetophoping in de buik
(tabel 2). Abdominale obesitas geeft een ernstig verhoogd risico op metabole complicaties.

Tabel 2: Buikomvang volwassenen

Categorie Buikomvang vrouwen Buikomvang mannen
Normaal <80 cm <94cm
Obesitas >88 cm >102cm

Bronnen
Visscher TLS (VU-Windesheim), Bakel AM van (RIVM), Zantinge EM (RIVM). Overgewicht: Hoe wordt het gemeten? In: Volksgezondheid Toekomst Verkenning, Nationaal Kompas Volksgezondheid. Bilthoven: RIVM, Nationaal Kompas
https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/overgewicht/cijfers-context/huidige-situatie#definities

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn