Interventies Gewicht

De gemeenten in de regio Zuid-Holland Zuid hebben de Dienst Gezondheid & Jeugd de opdracht gegeven om voor de uitvoering te zorgen van de regionale nota volksgezondheid 2016-2019. In dit kader vinden interventies en activiteiten plaats rondom het voorkomen van overgewicht in iedere subregio (Hoeksche Waard, Drechtsteden en Alblasserwaard-Vijfheerenlanden).

Per subregio worden interventies en activiteiten ingezet om overgewicht bij de jeugd te voorkomen. De Dienst Gezondheid & Jeugd werkt hierin samen met (sub)regionale en lokale partners. Door het inzetten van interventies en activiteiten willen zij een actieve en gezonde leefstijl bevorderen bij de jeugd van 12-19 jaar.

Binnen dit aanbod van interventies en activiteiten is ruimte voor lokaal maatwerk, om de aansluiting bij de lokale wijk-, buurt-, of dorpssituatie zoveel mogelijk te bevorderen. Hierbij is extra aandacht voor de groep jonge kinderen en hun ouders omdat kritische leefstijlgewoonten worden gevormd in de leeftijd van 2-6 jaar. Daarnaast vormt overgewicht op jonge leeftijd een grote voorspeller van overgewicht op volwassen leeftijd.

Subregionale interventies en activiteiten
De uitvoering van de regionale nota 2016-2019 betreft interventies en activiteiten die per subregio kunnen worden uitgevoerd en is afhankelijk van de behoefte in de subregio (zie tabellen bij de interventies van bewegen en voeding).

Lokale interventies
Binnen de regio Zuid-Holland Zuid kiest de gemeente Dordrecht voor JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht). JOGG in de gemeente Dordrecht is een meerjarige aanpak waarbij iedereen in de wijk zich inzet om gezond eten en bewegen voor jongeren zo gemakkelijk en aantrekkelijk mogelijk te maken. De JOGG aanpak heet in Dordrecht; Doe ff Gezond. Doe ff Gezond is de spin in het web tussen jongeren, ouders, gezondheidsprofessionals, scholen, sportverenigingen en bedrijven. 

Naast de gemeente Dordrecht is ook de gemeente Zwijndrecht JOGG gemeente geworden. Zwijndrecht werkt met de JOGG-aanpak toe naar een gezonde omgeving voor jongeren (0-19 jaar), door meer aandacht te geven aan gezonde voeding, beweging op school en sport- en speelfaciliteiten.

Landelijke interventies
Het Loket Gezond Leven biedt een overzicht van aanbevolen en goed beschreven interventies voor zowel jongeren als volwassenen rond de preventie van overgewicht.

Bronnen

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn