Interventies Gezonde Zwangerschap

De gemeenten in de regio Zuid-Holland Zuid hebben de Dienst Gezondheid & Jeugd de opdracht gegeven om voor de uitvoering te zorgen van de regionale nota volksgezondheid 2016-2019. In dit kader vinden interventies en activiteiten plaats rondom prenatale voorlichting. Dit zijn interventies voor zwangeren en hun partners om bij te dragen aan een goed verloop van de zwangerschap en een gezonde start van de baby. Naast deze interventies vinden ook nog andere regionale interventies plaats en zijn ook landelijke interventies beschikbaar.

Interventies in de regio Zuid-Holland Zuid
Op het gebied van prenatale voorlichting zijn in de regio Zuid-Holland Zuid verschillende interventies beschikbaar:

 • digitale voorlichting ('Een kindje krijgen' ontwikkeld door Stichting Babywerk) die is bedoeld voor laagopgeleide (laaggeletterde) en kwetsbare aanstaande ouders;
 • individuele voorlichting aan zwangeren;
 • themavoorlichtingen aan zwangeren zoals yogacursussen, borstvoedingsbijeenkomsten, gymnastiek, bevallen in het ziekenhuis;
 • voorlichting aan zwangeren via websites.

Landelijke interventies
Op het gebied van prenatale voorlichting zijn landelijk nog geen ‘bewezen effectieve interventies’ beschikbaar, maar wel een aantal interventies dat is beoordeeld als ‘goed beschreven’ of ‘goed onderbouwd’. Deze interventies zijn te vinden in de I-database van het CGL (Centrum Gezond Leven).
Landelijk en regionaal is echter veel meer aanbod beschikbaar dan opgenomen in deze database. Voorbeelden van producten voor prenatale voorlichting staan genoemd in de Handreiking Prenatale Voorlichting van Jeugd en Gezin.

laatst herzien: november 2016

Contactinfo

 • 078 - 770 85 00
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  Karel Lotsyweg 40
  Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn