Definitie Roken

Roken is schadelijk voor de gezondheid. In 2014 overleden in Nederland ongeveer 19.200 mensen van twintig jaar en ouder aan de directe gevolgen van roken. Ook passief roken schaadt de gezondheid. Stoppen met roken resulteert binnen 24 uur al in gezondheidswinst.

Een roker is iemand die (wel eens) rookt, ongeacht hoe vaak iemand rookt, hoeveel iemand rookt en wat iemand rookt.

Passief roken

Mensen die passief roken, roken zelf niet, maar worden blootgesteld aan de tabaksrook van anderen en roken daardoor mee. Dit geldt ook voor ongeboren kinderen waarvan de moeder rookt. Passief roken schaadt de gezondheid.

Gevolgen van roken
Door roken loop je risico's op korte termijn en op lange termijn. Hoe meer en hoe langer iemand rookt, hoe groter die risico's. Op korte termijn is bijvoorbeeld te merken dat je conditie veel slechter is als je rookt. Op lange termijn loop je bijvoorbeeld meer kans op het krijgen van verschillende soorten kanker. Zo verhoogt roken het risico op longkanker, strottenhoofdkanker, COPD, mondholte- en keelkanker en slokdarmkanker. Roken zorgt ook voor een verhoging van risico op veel andere aandoeningen. Roken gaat daarnaast gepaard met een slechtere kwaliteit van leven, meer ziekteverzuim en een hoger zorggebruik.

Verder hebben rokers meer kans op bijvoorbeeld complicaties bij een operatie omdat een wond minder snel geneest als je rookt. Daarom wordt vaak aangeraden om enkele weken voor en na een operatie niet te roken. Tenslotte is de kans op verslaving groot bij roken.
Omdat nicotine in tabak een stimuleren en verslavende werking heeft, valt het onder (legale) drugs.

Bronnen
https://www.rokeninfo.nl/publiek
https://www.volksgezondheidenzorg.info/

laatst herzien: december 2016

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn