Beleid Voeding

Eén van de prioriteiten van het regionale gezondheidsbeleid in Zuid-Holland Zuid in de komende jaren is het stimuleren van een gezonde leefstijl van kinderen, jongeren en hun ouders. Een gezonde voeding is een onderdeel van het stimuleren van een gezonde leefstijl. Het voedingsbeleid volgt de nieuwste Richtlijnen Schijf van Vijf van 2016 van het Voedingscentrum en de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad.

Regionaal Beleid
De gemeenten in de regio Zuid-Holland Zuid hebben een regionale nota volksgezondheid 2016-2019 geschreven en vastgesteld. Deze nota stelt de kaders voor het gezondheidsbeleid in de periode 2016-2019. Eén van de prioriteiten van het beleid in de komende jaren betreft; Het stimuleren en faciliteren van een gezonde leefstijl van kinderen, jongeren en hun ouders, met prioriteit voor laagopgeleide jongeren.

De gemeenten in de regio Zuid-Holland Zuid hebben besloten tot een gezamenlijke uitvoering van deze prioriteit. De coördinatie op de uitvoering ligt bij de Dienst Gezondheid & Jeugd.

Een gezonde voeding draagt bij aan 'Het stimuleren en faciliteren van een gezonde leefstijl' en helpt bij het voorkomen van overgewicht. Hiervoor hebben gemeenten als doelstelling om het percentage jeugdigen (0-19 jaar) met overgewicht in de periode 2016-2019 niet verder toe te laten nemen ten opzichte van de periode 2012-2015. Hierbij is aangegeven dat preventie een lange adem nodig heeft, resultaten komen pas na een jarenlange en constante inzet.

De Schijf van Vijf en de richtlijnen van de Gezondheidsraad
Het voedingsbeleid in de regio Zuid-Holland Zuid volgt de regels van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum en de richtlijnen voor een gezond voedingspatroon van de Gezondheidsraad.

Landelijk voedingsbeleid
De overheid wil met het voedingsbeleid de consument ondersteunen in het maken van een gezonde en bewuste voedselkeuze. Dit doet de overheid onder andere door:

 • betrouwbare en toegankelijke voorlichting verstrekken via het Voedingscentrum;
 • stimuleren van de voedingsmiddelenindustrie om het verzadigd vet- en zoutgehalte in producten te verlagen;
 • het toezien op de veiligheid van ons voedsel;
 • omgevingsgerichte interventies zoals bijvoorbeeld de Gezonde Schoolkantine
 • De overheid wil ook dat consumenten makkelijker kunnen kiezen voor duurzaam voedsel, gemaakt met respect voor dier, mens en milieu.

Op de website van het Loket Gezond Leven staat ook meer informatie over landelijke beleidskaders als het gaat om overgewicht.

Bronnen
Voedingscentrum
Gezondheidsraad

 

 

 

 

Contactinfo

 • 078 - 770 85 00
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  Karel Lotsyweg 40
  Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn