Definitie Voeding

Een gezonde voeding draagt bij aan een goede gezondheid. Een goede balans in voedingstoffen en energie-inname verkleint de risico’s op ziekten zoals kanker, hart- en vaatziekten en diabetes.

Voeding en voedsel
Voedsel en voeding zijn twee verschillende begrippen. Ze zijn niet inwisselbaar. Voedsel is het geheel aan voedingsmiddelen en dranken. Het begrip voeding is breder en behelst ook aspecten als voedingsgedrag, metabolisme en welke nutriënten en hoeveel energie het lichaam nodig heeft om goed te functioneren.

Gezonde voeding vermindert risico op ziekten
Gezonde voeding is voeding die qua samenstelling en hoeveelheid van voedingstoffen optimaal is voor de gezondheid. Een goede balans in voedingstoffen en energie-inname verkleint de risico’s op ziekten. Een ongezond voedingspatroon is een belangrijke risicofactor voor een aantal chronische ziekten, waaronder sommige vormen van kanker, hart- en vaatziekten en diabetes mellitus type 2.
Voeding levert energie, bouwstoffen en regulerende stoffen die een belangrijke rol spelen bij alle processen in het lichaam. Dit worden ook wel voedingstoffen of nutriënten genoemd. Nutriënten zijn nodig om nieuwe weefsels en cellen te kunnen vormen, of hun structuur en functie te onderhouden. Deze stoffen in de voeding zijn onder te verdelen in:

  1. koolhydraten, vetten, eiwitten en alcohol (zogenaamde macronutriënten)
  2. vitamines, mineralen en spoorelementen (zogenaamde micronutriënten).

Voeding en lichamelijke activiteit bepalen samen de energiebalans. De energiebalans is in evenwicht als de dagelijkse inname van energie (voeding) even groot is als het dagelijkse energieverbruik. Als voeding en lichamelijke activiteit in balans zijn, vermindert dit het risico op overgewicht.

Bronnen
Gezondheidsraad. Richtlijnen goede voeding 2006. Den Haag: Gezondheidsraad; 2006

laatst herzien: december 2016

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn