Definitie Eenzaamheid

Eenzaamheid is iets wat je persoonlijk ervaart. Vaak wordt aangenomen dat het te maken heeft met alleen zijn, maar je kan je ook eenzaam voelen als je veel sociale contacten hebt.

Eenzaamheid kenmerkt zich door gemis en teleurstelling
Eenzaamheid is een negatieve situatie, gekenmerkt door gemis en teleurstelling. Het is de uitkomst van een persoonlijke waardering van een situatie, waarin iemand zijn bestaande relaties afweegt tegen zijn gewenste of verwachte relaties.

Twee soorten eenzaamheid: sociaal en emotioneel  
Als iemand een sterk gemis ervaart van een intieme relatie, een emotioneel hechte band met een partner of vriend(in), dan is er sprake van emotionele eenzaamheid. Van sociale eenzaamheid is sprake als iemand betekenisvolle relaties met een bredere groep mensen zoals kennissen, collega’s, buurtgenoten of mensen met dezelfde belangstelling mist.

Eenzaamheid kan leiden tot depressie, suïcide en hartaandoeningen
Eenzaamheid kan tot een depressie leiden. Ook zijn er aanwijzingen dat eenzaamheid de kans op het krijgen van hartaandoeningen vergroot. Daarnaast tonen diverse onderzoeken verbanden tussen eenzaamheid en (poging tot) suïcide.

Eenzaamheid hangt samen met ongezonde leefstijl
Eenzame mensen hebben minder vaak een gezonde leefstijl dan mensen die niet eenzaam zijn. Een gezonde leefstijl betekent een combinatie van voldoende lichaamsbeweging, gezond eten, ontspanning zoeken, matig middelengebruik, veilig gedrag en regelmatige gezondheidscontroles.
Eenzaamheid is een onafhankelijke risicofactor voor vermindering van lichamelijke activiteit. De kans dat lichamelijke activiteit na verloop van tijd stopt is groter. Dit wijst onderzoek uit bij volwassenen tussen de 50 en 68 jaar. Ook voor roken bestaat een verband met eenzaamheid: eenzame mensen zijn vaker rokers dan mensen die niet eenzaam zijn.

Hogere kans op overlijden door eenzaamheid
Onderzoek in de Verenigde Staten en Nederland toont aan dat eenzaamheid de kans op overlijden verhoogt. Ook na correctie voor andere risicofactoren als een hoge leeftijd, het hebben van chronische ziekten en ongezonde leefstijl geldt nog steeds een hogere kans op sterven.

Mensen met partner minder eenzaam dan mensen zonder partner
De mate van eenzaamheid is over het algemeen lager onder mensen die een partner hebben dan bij mensen zonder een partner. De kwaliteit van de relatie is belangrijk voor het al dan niet ervaren van eenzaamheid.
 
Persoonlijke eigenschappen en gezondheidsproblemen leiden tot eenzaamheid
Persoonlijke eigenschappen die mogelijk tot eenzaamheid leiden zijn gebrek aan sociale vaardigheden, een negatief zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen, gevoelens van sociale angst, sterke verlegenheid, introversie en pessimisme. Daarnaast kunnen ook gezondheidsproblemen de kans op eenzaamheid vergroten.

Bronnen

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn