Omvang Eenzaamheid

Wat betreft het percentage eenzame mensen verschilt Zuid-Holland Zuid niet met Nederland als geheel. Binnen de regio blijkt dat meer mensen in de stedelijke gemeenten meer ernstig eenzaam zijn dan in andere gemeenten.

Eenzaamheid in regio verschilt niet met Nederland
Van de volwassen inwoners van Zuid-Holland Zuid voelt 8% zich (zeer) ernstig eenzaam. Ongeveer 32% voelt zich matig eenzaam en 60% voelt zich niet eenzaam. Dit verschilt niet met Nederland als geheel.

Meer ernstig eenzame mensen in stedelijke gebied
In Dordrecht, Zwijndrecht en Gorinchem wonen iets meer ernstig eenzame volwassenen dan in de regio als geheel. In Zwijndrecht voelt 10% zich ernstig eenzaam en in Dordrecht en Gorinchem 9%.
In de gemeenten Molenwaard en Hardinxveld-Giessendam wonen juist minder eenzame mensen. In die twee gemeenten voelt 67% zich niet eenzaam, tegenover 60% gemiddeld in de regio. 

Laagopgeleiden eenzamer dan hoogopgeleiden
Onder laagopgeleiden komt meer matige en ernstige eenzaamheid voor dan onder hoogopgeleiden. Bij laagopgeleiden is 36% matig eenzaam en 10% ernstig eenzaam. Bij hoogopgeleiden is 29% matig eenzaam en 5% ernstig eenzaam.
Nederlandse cijfers laten zien dat zowel westers allochtone als niet-westers allochtone Nederlanders eenzamer zijn dan autochtone Nederlanders. Niet-westers allochtone Nederlanders zijn het meest eenzaam.

Eenzaamheid neemt toe met de leeftijd
Ongeveer 8% van de 65-plussers in Zuid-Holland Zuid voelt zich (zeer) ernstig eenzaam. Bijna 39% voelt zich matig eenzaam en ruim de helft (53%) voelt zich niet eenzaam.
Het percentage (ernstig) eenzamen neemt toe met het ouder worden. Na de leeftijd van ongeveer 75 jaar is de kans op eenzaamheid groter bij een opeenstapeling van verschillende gebeurtenissen, zoals het overlijden van de partner en andere leeftijdsgenoten. Ook het verlies van mobiliteit en zelfstandigheid speelt hierin een rol. Van de 75-plussers voelt 53% zich matig of ernstig eenzaam. Van de 85-plussers in de regio voelt 61% zich matig of ernstig eenzaam.

Werklozen vaker eenzaam
In de regio geeft 40% van de volwassenen aan matig of ernstig eenzaam te zijn. onder werkelozen is dat percentage veel hoger, namelijk 60%. We zien met name een verschil in ernstig eenzame mensen. Bij werklozen voelt 20% zich ernstig eenzaam en bij de niet-werklozen is dat percentage 7%.

Bronnen

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn