Beleid Regie eigen leven

Zelfontplooiing van de autonome burger kenmerkt de huidige tijd. Eigen verantwoordelijkheid, autonomie, eigen keuze en eigen regie zijn kernwoorden bij deze ontwikkelingen. Ook als het gaat om gezondheid, preventie en zorg.

Verantwoordelijkheden verschuiven
Er is veel beweging in de zorg. We staan aan de vooravond van grote veranderingen in onze verzorgingsstaat, waarbij verantwoordelijkheden enerzijds verschuiven van Rijk naar gemeenten (zie Ziekte & Zorg, WMO) en anderzijds van overheden naar burgers. Er wordt een groot beroep op zelfredzaamheid en eigen kracht gedaan.

Verschillende doelgroepen van belang
Bij de ontwikkelingen gaat het allereerst om de zorg voor de eigen gezondheid. De gezonde burger heeft de zorg om gezond te blijven. Mensen kunnen kiezen voor vormen van preventie die goed aansluiten bij hun eigen voorkeur. Patiënten kunnen hun eigen zorg (mede) vormgeven. Zo hebben ze meer controle op de behandeling van de aandoening, op de aandoening zelf en op hun eigen levensinrichting.

Niet iedereen wil echter die regie voeren. Er zijn kwetsbare groepen in de samenleving, voor wie zelf regie voeren niet lukt, omdat ze daar de vaardigheden niet voor hebben. Dit zijn zowel lichamelijke als geestelijke vaardigheden. Als je een slechte lichamelijke gezondheid hebt of een klein sociaal netwerk om je te ondersteunen is het lastig om zelf regie te voeren.  

Per doelgroep ander beleid
Voor de verschillende doelgroepen (de gezonde burger, de patiënt, de kwetsbare groepen) zal verschillend beleid gevoerd moeten worden. Hoe dat beleid wordt vormgegeven, is nu nog niet duidelijk.

Bevorderen van gezondheidsvaardigheden biedt kansen
In de Verenigde Staten zijn verschillende effectieve interventies ontwikkeld om het niveau van gezondheidsvaardigheden bij individuen en groepen te bevorderen. In Europa lopen we op dit gebied nog een aantal jaren achter en bestaan veelminder interventies waarvan de effectiviteit bekend is.
Zorgaanbieders en instellingen kunnen leren om beter met mensen met lage gezondheidsvaardigheden om te gaan.

Bronnen

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn