Definitie Ervaren gezondheid

Hoe mensen hun eigen gezondheid ervaren is een ontzettend belangrijke factor voor welbevinden. Als je jezelf gezond voelt, zowel lichamelijk als geestelijk, dan kun je veel beter het hoofd bieden aan allerlei uitdagingen in het leven.

Ervaren gezondheid is een subjectieve maat...
Ervaren gezondheid, ook wel subjectieve gezondheid of gezondheidsbeleving, weerspiegelt het oordeel over de eigen gezondheid. Ervaren gezondheid is een samenvattende gezondheidsmaat van alle gezondheidsaspecten die relevant zijn voor de persoon in kwestie. Deze onderliggende gezondheidsaspecten variëren per persoon, maar
hebben vaak betrekking op zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid.

…en een hele goede voorspeller
Hoe slechter iemand zijn of haar eigen gezondheid ervaart, hoe hoger de kans op overlijden. Er zijn weinig maten die zo sterk voorspellend zijn voor sterfte. Bovendien blijft deze sterke relatie tussen ervaren gezondheid en sterfte bestaan nadat rekening gehouden is met een groot aantal andere factoren waarvan bekend is dat ze sterfte voorspellen, zoals leeftijd, objectieve gezondheidsmaten (ziekten, bloeddruk, etc.) en andere relevante medische, leefstijl- en psychosociale factoren. De belangrijkste verklaring voor het sterke verband tussen ervaren gezondheid en sterfte is dat ervaren gezondheid een meer omvattende maat is van gezondheid dan objectieve gezondheidsmaten. Een slechte subjectieve ervaren gezondheid reflecteert bijvoorbeeld ook een onderliggende preklinische ziekte, de ernst of verslechtering van de aanwezige ziekten.

Ervaren gezondheid wordt gemeten met behulp van de volgende enkelvoudige vraag: “Hoe is over het algemeen uw gezondheidstoestand?”

Ervaren gezondheid bij de jeugd
Voor 5- en 10-jarige kinderen wordt bij de ouders gevraagd wat de ervaren gezondheid is van het kind: "Hoe vindt u, over het algemeen genomen, de gezondheid van uw kind?". Bij 13-jarigen wordt de volgende vraag gesteld: "Hoe vind je je gezondheid in het algemeen?". Bij beide vragen zijn de antwoordcategorieën hetzelfde: heel goed, goed, gaat wel, niet zo best en slecht.

Bronnen

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn