Definitie Psychische Gezondheid volwassenen

Wanneer je psychisch gezond bent, kun je beter omgaan met tegenslagen. Psychische gezondheid wordt voornamelijk gemeten door middel van de afwezigheid van psychische klachten.

Subjectieve beleving welzijn, autonomie en capaciteiten
Volgens de WHO hebben psychisch gezonde personen een subjectieve beleving van welzijn, onafhankelijkheid en capaciteiten. Ze voelen zich in staat hun eigen intellectuele en emotionele mogelijkheden te realiseren. Psychisch ongezonde mensen hebben last van psychische klachten of zelfs van psychische stoornissen.

Psychisch gezond, psychische klachten- en stoornissen
Bij een optimale psychische gezondheid is er sprake van succesvol functioneren wat resulteert in productieve activiteiten, bevredigende relaties met anderen en de mogelijkheid tot aanpassen en omgaan met tegenslagen.

Psychische klachten omvatten gevoelens van psychische verstoring, zoals gevoelens van angst, depressie, slaapverstoring en stress. Dit kan leiden tot zichtbaar leed, een (gedeeltelijk) onvermogen tot functioneren en een verhoogd risico op sterfte, pijn en beperkingen.

Psychische stoornissen zijn onder andere dementie, schizofrenie, depressie, angststoornissen, stoornissen in het middelengebruik en verstandelijke handicap.

Omvang psychische klachten
In de praktijk wordt psychische gezondheid vaak gezien als de mate waarin psychische klachten afwezig zijn. De mate waarin psychische klachten voorkomen onder de bevolking geven een indicatie van de psychische gezondheid van de bevolking. De omvang van psychische klachten onder de bevolking kan met verschillende vragenlijsten worden gemeten. Schattingen van de omvang van psychische ongezondheid verschillen sterk per type vragenlijst.

De Dienst Gezondheid & Jeugd gebruikt voor de monitoring van de psychische gezondheid van volwassenen en ouderen de RAND Mental Health Inventory (MHI-5) en de Kessler Psychological Distress Scale (K10).

Bronnen

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn