Interventies Psychische Gezondheid volwassenen

Er zijn twee interventies met sterke aanwijzingen voor effectiviteit in het verminderen van depressieve klachten. Voor angststoornissen en algemene psychische gezondheid zijn er geen effectief gebleken interventies.

In de put, uit de put
Een interventie die sterke aanwijzingen heeft voor effectiviteit is de cursus In de put, uit de put. Het doel van de interventie is het verminderen en/of het voorkomen van verergering van depressieve klachten bij volwassenen, die last hebben van depressiviteit. Deze cursus is op gedragstherapeutische basis, bestaande uit 12 bijeenkomsten van 2 uur en 1 terugkombijeenkomst. In deze groepscursus komen aan bod psycho-educatie, probleemoplossende vaardigheden, ontspanningsoefeningen, plezierige activiteiten, denkpatronen herkennen en doorbreken, sociale vaardigheden en het maken van een toekomstplan.

Kleur je leven
Een andere interventie met sterke aanwijzingen voor effectiviteit is Kleur je leven. Kleur je Leven is een internetcursus voor (oudere) volwassenen om zelfstandig depressieve klachten aan te pakken. Kleur je Leven is ontwikkeld door het Trimbos-instituut en is gebaseerd op de cognitief gedragstherapeutische therapie. De ernst van de depressieve klachten wordt vastgesteld met de CES-D, een korte gevalideerde zelfbeoordelingslijst. Deze vragenlijst maakt onderdeel uit van de online aanmeldprocedure, op basis waarvan een professional de geschiktheid van de cursus voor de potentiële cursist bepaalt. De cursus bestaat uit 8 lessen en 1 opfrisles na 12 weken. De lessen kunnen zelfstandig via het internet worden gevolgd en bevatten schriftelijke en gesproken informatie, korte films van 3 voorbeeldcursisten, animaties en opdrachten. Tijdens de cursus leert de cursist meer over wat depressieve klachten zijn en wat deze zelf kan doen om de klachten te verminderen.

Regionaal beleid
De gemeenten in de regio Zuid-Holland Zuid hebben een regionale nota volksgezondheid 2016-2019 geschreven en vastgesteld. Deze nota stelt de kaders voor het gezondheidsbeleid in de periode 2016-2019. Binnen deze kaders zijn doelstellingen opgesteld voor o.a. het thema gezondheidsbevordering. Voor gezondheidsbevordering is de ambitie om in te zetten op het vasthouden van het huidige niveau van gezondheid en welzijn. Gezondheidsbevordering richt zich op het bevorderen en het in stand houden van een gezonde leefstijl en een gezonde sociale en fysieke omgeving, zowel van individuen als van groepen mensen. In de regionale nota van Zuid-Holland Zuid zijn de prioriteiten voor gezondheidsbevordering vastgesteld om in de periode 2016-2019 onder meer in te zetten op het versterken van de mentale weerbaarheid van kwetsbare groepen: jeugd, volwassenen met een lage opleiding en kwetsbare ouderen.

Meer specifiek zijn dit de doelstellingen:

 • Het percentage jeugdigen (5-19 jaar) dat een verhoogd risico heeft op psychosociale problemen en het percentage jongeren (12-19 jaar) dat wel eens gepest is, neemt in de periode 2016-2019 niet verder toe ten opzichte van de periode 2012-2015;
 • Het percentage laag opgeleide volwassenen met een matig of hoog risico op een angststoornis of een depressie neemt in de periode 2016-2019 niet verder toe ten opzichte van de periode 2012-2015;
 • Het percentage ouderen in een kwetsbare positie met een verhoogd risico op een angststoornis of een depressie neemt in de periode 2016-2019 niet verder toe ten opzichte van de periode 2012-2015;
 • Het percentage ouderen (65-plussers) dat zich eenzaam voelt neemt in de periode 2016-2019 niet verder toe ten opzichte van de periode 2012-2015.

Bronnen
Zoeken in I-database. In: Loketgezondleven.nl Bilthoven: RIVM, http://www.loketgezondleven.nl Loket Gezond Leven\Interventies\Interventiedatabase\Zoeken in Interventiedatabase, 28 maart 2012.

Loketgezondleven.nl Bilthoven: RIVM, http://www.loketgezondleven.nl
versie 2.29, 1 oktober 2014

laatst herzien: 01-11-2016

Contactinfo

 • 078 - 770 85 00
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  Karel Lotsyweg 40
  Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn